KinderboekenRecensies

Matilda – Roald Dahl

Iris554 views
Matilda - Roald Dahl - Readalicious

Het is vandaag, op 13 september, de geboortedag van Roald Dahl. Zijn boek Matilda spreekt al jaren tot de verbeelding bij jonge en oude boekenwurmen – er is niet voor niets een prachtige 100e druk uitgegeven door Uitgeverij De Fontein.

Klassieker

Wat kan ik nog meer zeggen over deze klassieker? Grote kans is dat je er wel ooit over hebt gehoord. Het boek gaat over de kleine Matilda. Matilda kan geweldig goed leren. Toen ze anderhalf was kon ze al praten als een volwassene, met 3 jaar kon ze lezen, en al vóór ze 5 was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. Hiervoor loopt Matilda elke dag naar de bibliotheek. Overigens las ik vroeger Matilda ook als geleend boek uit de bibliotheek – ik heb nu voor het eerst mijn echte éigen exemplaar.

Maar haar ouders vinden Matilda maar vervelend. Dit zorgt voor bijzondere situaties – zeker als je denkt aan het huidige fenomeen van ‘helikopterouders’. 😉 Wanneer Matilda (eindelijk) naar school mag, herkent haar lerares juffrouw Engel haar potentieel. Maar helaas denkt het gemene schoolhoofd juffrouw Bulstronk daar anders over!

Boek voor boekenwurmen

Ik denk dat Matilda wel hét jeugdboek voor boekenwurmen is. Het verhaal van Roald Dahl en de tekeningen van Quentin Blake zijn tijdloos – niet voor niets wordt Matilda al zoveel jaren gelezen.

De straffen die Matilda bedenkt om haar ouders te grazen te nemen spreken tot de verbeelding. Kinderen (én volwassenen) zullen moeten lachen om de streken van Matilda, en haar in je hart sluiten. En dan komt Matilda er achter dat ze magie heeft – waarmee ze juffrouw Bulstronk aanpakt. Heerlijk, ook nu ik ouder ben blijft dit boek hilarisch!

Conclusie

Deze klassieker kan niet in je kast missen, en deze 100e druk is prachtig met goudfolie op de cover, en bevat schrijftips van Roald Dahl. Extra leuk voor schrijvers in de dop! Of doe als Matilda, en ga het boek lenen bij je lokale bibliotheek.

Uitgeverij: Uitgeverij de Fontein Jeugd
Vertaler: Huberte Vriesendorp
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.