RecensiesRomans

Meneer Wilder en ik – Jonathan Coe

Iris1040 views

Wanneer de jonge Calista vanuit Griekenland op reis vertrekt naar de Verenigde Staten, ontmoet ze bij toeval de beroemde regisseur Billy Wilder. Ze wordt gevraagd als tolk voor de opnamen van een film in Griekenland. Dit is het begin van veel veranderingen in haar leven. Meneer Wilder en ik is een coming-of-age roman waarmee Jonathan Coe veel indruk weet te maken.

Meneer Wilder

Het personage van Billy Wilder is geroemd voor onder andere de film Some like it hot en is gebaseerd op de echte regisseur Billy Wilder. Hierdoor geeft Meneer Wilder en ik ook een klein mini-college over films uit een andere tijd: een aantal was ik wel mee bekend, maar veel lijken inmiddels wat vergeten door het grote publiek. Op het moment dat Calista hem en zijn vriend en scenarioschrijver meneer Diamond voor het eerst ontmoet, is ze nog een jonge vrouw en vrij onzeker. Haar jeugdige onbevangenheid en kijk op zaken zorgt ervoor dat de jonge Calista wordt gevraagd om te fungeren als tolk op de set – en dat ze als tegenhanger fungeert in de roman. Tijdens het filmen doet Calista meer dan tolken – ze is ook een soort klankbord voor de regisseur Billy Wilder en zijn scenarioschrijver meneer Diamond. Ze gaan filmen, en beginnen op het Griekse eiland Corfu. De generatiekloof tussen de jonge Calista en meneer Wilder weet Coe met een scherpe pen neer te zetten zonder bitter te klinken over het ouder worden. Het karakter van Calista komt nooit echt van de grond, zij is de meer de spiegel die wordt voorgehouden aan meneer Wilder en meneer Diamond.

Comeback

Wilder is op dat moment al voorbij zijn hoogtepunt – en hij is zich daar zeer van bewust. De nieuwe generatie regisseurs, die hij “de mannen met baarden” noemt, neemt het witte doek over met films vol geweld. Maar meneer Wilder droomt nog steeds van een glorieuze comeback. Hij hoopt deze te krijgen met de boekverfilming van Fedora, maar het is moeilijk om hier geldschieters voor te vinden. Uiteindelijk weet Wilder een Duitse partij te vinden, en kan het filmen beginnen.

Het script van Fedora is toepasselijk – de film zal gaan over een filmster en gaat ook over verval wat met de jaren komt. Het is niet de jonge Calista, maar haar 57-jarige ik die terugkijkt op deze gebeurtenissen. Met de levenservaring die ze heeft opgedaan kijkt ze nu heel anders naar dit grote avontuur uit haar jeugd. Niet geheel toevallig is dit ook op het moment dat haar eigen carrière vastloopt: ze schreef filmmuziek en heeft twee dochters gekregen, maar beide rollen in haar leven beginnen ook uit te doven.

Conclusie

Coe weet met Meneer Wilder en ik een sterke roman neer te zetten over het ouder worden. Door de lichtvoetige blik van de jonge Calista wordt het verhaal niet te zwaar, en ondanks dat de roman gebaseerd is op grote namen uit de filmwereld, heeft het iets kleins en intiems. Meneer Wilder en ik is het soort vintage roman met kwaliteit die het hedendaagse overstijgt.

Uitgeverij: De Bezige Bij
Vertaler: Otto Biersma
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.