KookboekenOverigRecensies

Mijn favoriete kookboeken: bakken

Iris1943 views

Naast lezen heb ik nog een andere hobby: bakken! Ik word dus ook heel gelukkig van een fijn kookboek: een met prachtige foto’s en inspiratie, of juist met hele fijne en duidelijke tips. Dus vandaag deel ik met jullie mijn favoriete kookboeken om te bakken!

Het makkelijke bakboek – Rutger van den Broek

Het makkelijke bakboek van Rutger, ook wel bekend van zijn blog Rutger Bakt, is een heel fijn basisboek. De recepten in het boek zijn niet moeilijk om te maken, maar gelukkig wel gevarieerd. Het makkelijke bakboek begint met de basis: uitleg van ingrediënten en materialen. Ondanks dat Rutger geen moeilijke of onbekende termen gebruikt, zorgt dit wel voor meteen een fijne basis. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in de soort bakvorm waarop of waarin je iets bakt. Dit maakt het makkelijk zoeken: wil je een cake bakken? Kijk dan vanaf pagina 75!

Ook de recepten zelf zijn fijn opgebouwd. Ten eerste zit er overal een afbeelding bij, daar ben ik zelf wel dol op. Dan weet ik waar mijn eindresultaat op moet lijken! Daarnaast zijn er vaak maar weinig ingrediënten nodig, en de benodigde ingrediënten zijn – in ieder geval bij mij – goed verkrijgbaar in de supermarkt. Dit maakt dit kookboek zeker een makkelijk bakboek.

Appeltaart bij Janneke thuis – Janneke Philippi

Wie houdt er nou niet van een lekkere appeltaart? Appeltaart is echt een klassieker, maar in Appeltaart bij Janneke thuis weet Philippi veel variaties aan te brengen. Van Zweedse äppelkaka (dit is echt een aanrader!) tot upside down appelkake met amaretti: er is genoeg keuze. Als je je bezoek dus appeltaart wil voorschotelen, dan heb je meer dan genoeg keuze. Bijzonder fijn vind ik dat er ook een aantal glutenvrije en vegan appeltaartjes in staan. Voor ieder wat wils!

De recepten in Appeltaart bij Janneke thuis hebben een heldere uitleg, onderverdeeld in verschillende stappen. Door een verandering in typografie aan het begin van een nieuwe alinea zijn de stappen goed leesbaar, ook als in haastig en met je handen in het deeg probeert te lezen. Ook heel fijn is dat de recepten vooral bestaan uit ingrediënten die weer goed verkrijgbaar zijn. En een speciale shout-out naar de prachtige fotografie door Serge Philippi: de appeltaarten steken heerlijk af bij de donkere achtergrond.

How to Cook French Pastry – Julie Soucail

Heb je wel eens in Frankrijk croissants gegeten? Of macarons? Toen ik vorig jaar in Parijs de heerlijkste Franse gebakjes at, wou ik dit ook zelf leren maken. Dus ik kocht dit boek, waar ik – helaas – nog niet veel recepten uit heb gemaakt. Daar moet ik snel verandering in laten komen! Koop jij ook vaak kookboeken op vakantie?

De recepten zijn duidelijk: kort en bondig. De meeste recepten hebben ook een foto van het eindresultaat erbij, iets waar ik wel heel dol op ben. Handig is ook dat in de recepten de maateenheden in milliliters én in cups aangegeven worden. Geen moeilijk gedoe met omrekenen dus. Extra leuk zijn de kleine feitjes en opmerkingen bij de recepten.

Heel Holland Bakt mee: feest

Zelf ben ik nog niet zo lang een trouwe kijker van Heel Holland Bakt, maar ik ben wel héél dol op dit kookboek. Het leuke van Heel Holland Bakt mee: feest is dat de baksels thematisch zijn geordend. Is het bijna vaderdag? Bak de kaasvlinderstrikken. Een verjaardag? Bak confetticake! Daarnaast bevat dit boek niet alleen zoete gerechten, een aantal zijn ook hartig.

Bij de recepten staat aangegeven hoe makkelijk ze te maken zijn: van ‘best makkelijk’ tot ‘wow! best moeilijk’. Zo kun je zelf inschatten welke recepten beter te doen zijn dan anderen. Naast de ingrediënten wordt ook je benodigde bakgerei duidelijk aangegeven. Fijn! Zo kun je eerst kijken of je wel de juiste spullen in huis hebt (dat vergeet ik nog nog wel eens…). De uitleg van de recepten is helder, en moeilijkere recepten bevatten regelmatig ook de stappen uitgelegd in foto’s. Dit is echt een ontzettend leuk kookboek voor alle gelegenheden!

Cakeology – Juliet Sear

Cakeology is écht een bakboek voor gevorderden. Ondanks dat een er een moeilijkheidsschaal aangegeven staat in het boek, heb ik hier nog niet aan durven beginnen. Van échte bruidstaarten tot handgeschilderde vogels op je taart: dit is echt voor de professionals. Ook wanneer je niets uit dit boek bakt, kan je er wel veel inspiratie uit opdoen.

Het nadeel van Cakeology is dat er veel specifiek keukengerei nodig is, waarvan je veel als niet-professionele bakker niet zomaar bij de Blokker of de Hema kan halen. Je moet dan op zoek naar een speciaalzaak, waardoor de drempel iets hoger is om te beginnen aan een van de recepten.
Wel erg prettig is dat de recepten duidelijk en gedetailleerd uitgelegd worden, vaak ook met foto’s hoe iets moet. Dit maakt het dat Cakeology waarschijnlijk – als je alle materialen in huis hebt – minder moeiljk is dan het op het eerste gezicht lijkt. En anders heb je een goed doel voor een spectaculaire taart!

Heb jij een favoriet bakboek? Laat het me weten!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter