Historische romansRecensies

Miss Lattimore’s brief – Suzanne Allain

Iris858 views
Readalicious - Miss Lattimore's brief

Move over Austen’s Emma, er is een nieuwe koppelaarster in town! In Suzanne Allain’s Miss Lattimore’s brief heeft Sophronia Lattimore inmiddels de status als chaperonne (en ouwe vrijster). Maar door goed te observeren tijdens het seizoen in Londen, ziet ze dat een heer op het punt staat om de verkeerde vrouw ten huwelijk te vragen. Sophie stuurt een brief, en ze wordt razend populair vanwege haar expertise als koppelaarster. Maar kan ze niemand vinden om aan zichzelf te koppelen?

Love triangle

Waar de love triangle meestal een klassiek item is de young adult-literatuur, kan Allain er ook wat van in Miss Lattimore’s brief. De heer Sir Edmund roept de hulp in van Sophie om gekoppeld te worden, maar wanneer Sophie hem beter leert kennen, begint ze zelf voor Sir Edmund te vallen. Maar dan komt ook haar verloren liefde Mr Maitland om de hoek kijken. Als achttienjarige was Sophie als een blok voor hem gevallen, en iedereen had verwacht dat ze zouden trouwen – tot hij er ineens met een andere (veel rijkere) vrouw vandoor ging. Maar nu is hij weduwnaar en zéér geïnteresseerd in Sophie. Zo gaat ze van ouwe vrijster naar meerdere potentiële love interests

Je voelt met Sophie mee in de situatie, maar soms vond ik haar wel vervelend worden. Of is het meer de tijdsgeest? Ze kan maar niet kiezen tussen de twee mannen, maar geniet ook van alle aandacht. Maar in plaats van uitzoeken of een van de twee mannen meer potentie heeft, is Sophie vrij afwachtend en onderneemt ze geen actie. Dit is natuurlijk logisch in die periode, maar ze geeft wel heel veel mixed signals. Arme mannen!

Koppelaarster

Maar Sophie is niet de enige in de familie met aanbidders. Na het overlijden van haar vader is Sophie bij haar tante en nichtje komen wonen. Haar nichtje debuteert dit jaar, en heeft een knappe en zeer geschikte aanbidder. Toch wil ook zij graag kijken of het gras groener is aan de overkant, en geeft ze gemixte signalen aan haar aanbidder. Moet Sophie nu als koppelaarster aan de slag voor haar nichtje?

Met haar status als koppelaarster doet Sophie me denken aan een andere literaire koppelaarster: Emma van Jane Austen. Nu weet Allain ook op andere plekken in het boek nog te verwijzen naar Elizabeth Bennet en Pride & Prejudice, en gaat de familie naar Bath, dus ik verwacht dat Allain wel een kleine voorliefde heeft voor Austen. Dit maakt Miss Lattimore’s brief extra waardevol voor fans van kostuumdrama’s.

Op naar het bal!

Miss Lattimore’s brief blinkt uit in de beschrijvingen van de bals, en van Londen en Bath. Wanneer Sophie met haar familie naar Bath vertrekt, weet Allain de stad zo neer te zetten dat ik het gevoel heb dat ik ook door de stad paradeer. Met de uitjes van Sophie ga je mee door de stad en bezoek je verschillende bezienswaardigheden. Het boek speelt zich ook voornamelijk buitenshuis af, en ondanks dat de onderlinge betrekkingen het belangrijkste deel van het boek beslaan, zijn de beschrijvingen van Bath ijzersterk.

Conclusie

Ondanks dat Miss Lattimore’s brief niet de gelaagdheid van een Austen-roman kan evenaren, weet Allain met Sophie toch een intrigerende heroïne te schetsen. De complexe familiebanden, verschillende knappe mannen en beschrijvingen zorgen ervoor dat je door het verhaal vliegt. Waar ik Sophie (en haar nichtje) van tijd tot tijd vrij vervelend vond, kon ik toch alleen maar hopen op een happily ever after. Zal Sophie haar Mr. Darcy vinden?

p.s. Kun je geen genoeg krijgen van dit boek? Lees dan ook Mr. Malcolms Lijst van Suzanne Allain.

Uitgeverij: A.W. Bruna
Vertaler: Anna Livestro
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.