RecensiesThrillers

Na die nacht (Will Trent #11) – Karin Slaughter

Iris858 views
Na die nacht - Will Trent 11 - Karin Slaughter - Readalicious

Thrillerqueen Karin Slaughter heeft weer een nieuw boek uitgebracht in de Georgia-reeks, waarin fans weer kunnen genieten van Will Trent en Sara Linton. In Na die nacht komt Sara er achter dat het verleden niet altijd begraven kan blijven. Het verhaal gaat zó onder je huid zitten… ik kon Na die nacht niet meer wegleggen!

Verleden en heden

Vijftien jaar geleden werd Sara Lintons leven volledig op zijn kop gezet toen een feestelijk avondje uit in een gewelddadige aanval eindigde, die haar wereld uiteen deed spatten. Vijftien jaar later wordt tijdens een dienst op de spoedeisende hulp de zwaargewonde en verkrachtte Dani Cooper binnengebracht, en haar aanval lijkt erg veel op die van Sara destijds. Sara belooft Dani gerechtigheid, maar hiervoor moet ze zelf ook haar demonen onder ogen zien…

In Na die nacht weet Slaughter het heden en verleden moeiteloos aan elkaar aan te laten sluiten. Na een ellenlange rechtszaak denkt Sara eindelijk rust te krijgen, maar dan hoort ze dat haar eigen verleden écht verbonden is aan de verkrachting van Dani. Sara gaat met haar verloofde Will en vriendin Faith op zoek naar de waarheid – van hun zoektocht krijg ik zelf zin om ook een moordbord met namen en een tijdlijn te maken op mijn keukenkastjes, zo betrokken voel ik me bij de karakters.

Naarmate het verhaal vordert wordt duidelijk hoe ontzettend goed is nagedacht over alle kleine details: Slaughter is echt een vakvrouw en in Na die nacht wordt dat nog duidelijker.

Persoonlijk

De karakters in Na die nacht gaan onder je huid zitten. Fans zullen al bekend zijn met de karakters van Will, Faith en Sara, maar ook wanneer je ze nog niet goed kent, of als het even geleden is dat je over ze hebt gelezen, is het onmogelijk om níet mee te leven. De zoektocht naar gerechtigheid wordt namelijk persoonlijk voor de drie karakters, maar voor ieder van hen op een andere manier.

Je gaat als vanzelf meeleven met de karakters, waardoor het verhaal ook persoonlijk wordt voor jou als lezer. Het onderzoek verandert langzaam in een undercover operatie, en de spanning stijgt. Ik heb regelmatig met ingehouden adem zitten lezen – en vooral tegen het einde wordt het tempo steeds hoger. Na die nacht kan je niet meer wegleggen als je begint met lezen!

Vrouwen

Na die nacht is niet zomaar een onderzoek naar een zaak. Ten eerste is het zeer persoonlijk voor een van de karakters, maar daarnaast is verkrachting en mishandeling van vrouwen ook een heftig onderwerp. Slaughter weet de positie van de vrouw in de huidige wereld heel helder te schetsen:

‘Daarom checkte je mannen op de socials voor je met hen uitging. Daarom stuurde je je vriendinnen een berichtje voor en na je date. Daarom hield je je locatievoorzieningen ingeschakeld, had je altijd je pepperspray in je tas en sliep je op de bezwete, doorgerukte bank van een vriend… Het was nu eenmaal fucking eng om op deze wereld een vagina te hebben.’

Voor veel vrouwen zal deze voorzichtige insteek herkenbaar zijn, maar er staan ook nog heftigere scènes in Na die nacht. Slaughter beschrijft bijvoorbeeld de manier waarop er over vrouwen wordt gepraat na verkrachting heel treffend, waardoor Na die nacht alleen maar meer onder mijn huid ging zitten. Vooral de passage waarin Sara praat met een andere vrouw die in het verleden verkracht is, raakte me diep.

Gelukkig weet Slaughter de bedrukkende sfeer af te wisselen met luchtige scènes, bijvoorbeeld tussen Sara en Will, en met passages die een glimlach weten te ontlokken.

Conclusie

Slaughter is echt een schrijfster van formaat en dat is te merken in Na die nacht. Het boek weet de spanning goed op te bouwen én constant vast te houden, en de ontknoping doet je huiveren. Vele passages heb ik met ingehouden adem zitten lezen en dit boek zal mij nog lang bijblijven. Deze thriller is echt 5 sterren waard.

Uitgeverij: HarperCollins Nederland
Vertaling: Ineke Lenting
Dit ebook heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Benieuwd geworden naar de boeken van Karin Slaughter? Een groot deel van haar boeken kun je lezen op Kobo Plus en Na die nacht is nu beschikbaar.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.