FantasyRecensiesThrillers

Nachtzijde van de rivier (spookverhalen) – Jeanette Winterson

Iris574 views
De nachtzijde van de rivier (spookverhalen) - Jeanette Winterson - Readalicious recensie

Nog geen plannen voor Halloween? Dan is het lezen van spookverhalen een aanrader. Ken je Nachtzijde van de rivier van Jeanette Winterson al? Deze verhalenbundel staat vol spooky verhalen in de moderne tijd. Van geestverschijningen tot AI: tijd voor kippenvel.

Klassieke spookverhalen

Nachtzijde van de rivier bevat allerlei verschillende verhalen, waaronder ook een aantal ‘klassieke’ spookverhalen. Ouijaborden, geestverschijningen, etcetera. Maar Winterson heeft een vrij klinische aanpak van deze verhalen: het eventuele bestaan van spoken wordt nooit echt eng. Nachtzijde van de rivier maakt je eerder nieuwsgierig: zou het kunnen? Is er meer dan we zien?

Digitalisering

De meest indrukwekkende verhalen in de bundel heten gaan over apparaten. Van AI tot apps tot de metaverse – veel verhalen in de bundel Nachtzijde van de rivier laten de horrors van het digitale leven zien. Want ’tot de dood ons scheidt’ krijgt een héle andere lading wanneer je partner na zijn/haar dood nog in leven blijft in de vorm van een app of in de metaverse. Bijvoorbeeld een vrouw wiens man is overleden, maar haar via haar telefoon en apparaten in haar huis nog steeds in contact is met haar man. Tijdens het ‘echte’ leven had hij haar al in z’n greep, maar nu is er helemaal geen ontkomen meer aan…

De verhalen zijn beklemmend en eerlijk gezegd best freaky. Hebben we wel goed nagedacht over de gevolgen van alle digitale mogelijkheden die we tegenwoordig krijgen? Hoe leef je verder na je dood in de digitale wereld? Hiermee zetten de verhalen je naast griezelen ook enorm aan het denken.

Conclusie

Nachtzijde van de rivier bevat beklemmende verhalen – maar het is meer de horror wat er écht mogelijk zou zijn en het echte leven dan de geesten die je de stuipen op het lijf jagen. Vooral de verhalen over digitaal doorleven na je dood hebben veel indruk op me gemaakt en zorgen voor rillingen. Ik was erg onder de indruk van dit boek!

Uitgeverij: Uitgeverij Pluim
Vertaler: Arthur Wevers
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.