FeelgoodRecensiesRomans

Niemand zoals Zoë (sportschoolserie #2) – Renée Olsthoorn

Iris891 views
Niemand zoals Zoe - Readalicious

Na het leuke boek Vraag het aan Veerle is nu het tweede deel van Olsthoorn’s sportschoolserie gepubliceerd: Niemand zoals Zoë. We leerden Zoë al zijdelings kennen in het verhaal van Veerle, maar in dit boek krijgt ze het podium. Maar is deze trouwambtenaar zelf te porren voor wat liefde?

Moederliefde

Zoë is trouwambtenaar, maar zelf is ze niet getrouwd. Na een mislukte relatie vindt Zoë het heerlijk om alleenstaande moeder te zijn. Bovendien wonen zij en haar dochter Philomena samen bij Zoë’s moeder op een verdieping – dus eigenlijk hebben ze gewoon een hele moderne gezinsvorm. Philomena komt zo nooit aandacht tekort, daar zorgt Zoë wel voor. De moederlijke liefde straalt van de bladzijdes af en de band tussen moeder en dochter is heel sterk. Daar kan niets of niemand tussenkomen! Of toch wel?

Sportschoolcrush

Want wat nou als er een leuke man om de hoek komt kijken? En niet zomaar een leuke man – Zoë is niet voor niets al jaren een (happy) single mom. Tot ze Thijs ontmoet bij de spinningklas. Wat heeft ze nou aan haar fiets hangen? Plotseling krijgt Zoë last van knikkende knieën: ze heeft een crush. Langzaam leren Zoë en Thijs elkaar kennen, maar niet iedereen staat achter hun beginnende relatie…

Niet alleen Philomena is niet weg van het idee dat ze de aandacht van haar moeder moet delen, er komt ook een plaaggeest uit Zoë’s verleden stoken. Olsthoorn neemt je mee in Zoë’s hoofd en haar gevoelens, waardoor je enorm met haar meeleeft. Net als de zumbies kun je alleen maar denken: hoe loopt dit af?

Adoptie en gezinsvormen

Niemand zoals Zoë gaat niet uit van de standaard gezinsvorm met een getrouwde man, vrouw en kinderen. Het is fijn hoe normaal Olsthoorn omgaat met de verschillende manieren waarop je een familie kan vormen: van de stellen die Zoë trouwt, tot alleenstaand moederschap, tot een lesbisch stel tot een gescheiden stel dat toch weer in het huwelijksbootje wil stappen. Ook het moederschap komt in vele vormen: biologisch, geadopteerd, of via een IVF-traject. Het is vooral heel knap hoe Olsthoorn dit allemaal in Niemand zoals Zoë weet te verwerken zonder hier de nadruk op te leggen. Hiermee draagt deze roman bij aan de normalisering van verschillende gezinsvormen.

Conclusie

Met Niemand zoals Zoë krijg je meteen zin om naar de sportschool te gaan: ik wil ook een groep zumbies! Maar belangrijker nog weet Olsthoorn je mee te nemen in de wereld van Zoë en naast het liefdesverhaal passeren vele andere thema’s de revue. De roman lijkt op het eerste oog vrij straightforward, maar hoe langer je er over nadenkt, hoe meer je realiseert hoe goed Olsthoorn alle puzzelstukjes in elkaar heeft geschoven. Ik kijk weer uit naar de volgende roman van de zumbies!

Uitgeverij: Zomer & Keuning
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.