RecensiesThrillersYoung Adult

No exit – Maren Stoffels

Iris461 views
No exit - Maren Stoffels - Readalicious - recensie

Maren Stoffels staat bekend om haar spannende YA-thrillers. Met No Exit heeft ze weer een nieuwe interessante invalshoek gevonden: Vesper stapt aan boord van een luxe cruiseschip waar ze niet op jongerenvakantie gaat – zoals beloofd – maar het blijkt een heropvoedingsprogramma voor pesters te zijn. Maar No Exit kent geen grenzen en Vesper én haar medepassagiers zijn in groot gevaar…

Cruiseschip

Lekker een week op cruise met andere jongeren: daar heeft Vesper wel zin in. Maar zodra ze aan boord stapt, wordt het duidelijk dat dit niet zomaar een jongerenvakantie is. Vesper is er in geluisd door haar vader en nu zit ze bij een heropvoedingsprogramma voor pesters. Maar dit is geen mild programma: in No Exit gaan de geruchten dat niet iedereen levend terugkomt…

Ze houden er namelijk een bijzonder programma op na bij No Exit. “Uit onderzoek is gebleken dat mensen het snelst leren van hun fouten als het hen zélf overkomt. Oog om oog, zeg maar. Karma”. Dus de hele groep jongeren wordt behandeld zoals zij wel eens anderen behandeld hebben. Dit zorgt voor behoorlijk heftige situaties, waarbij verschillende karakters gewond (óf erger!) raken.

Pesten

Op een hele bijzondere manier weet Stoffels het onderwerp pesten aan te kaarten. In No Exit lees je het eens niet vanuit een gepest persoon, maar zijn het de pesters die aan bod komen. Dit zorgt voor een ander perspectief, want de pesters gaan zelf nadenken over hun gedrag. Waarom deden ze het? En het programma laat zien wat dit voor impact op anderen heeft gehad.

Ik vind dit juist super sterk aan No Exit: het is geen zielig boek over gepest worden, maar juist een spannende thriller waarbij de impact van pesten wel heel duidelijk wordt door de heftige aanpak van het heropvoedingsprogramma.

Twists en verrassingen

Het eerste deel van het verhaal lees je vanuit het perspectief van Vesper. Ze maakt vrienden en vijanden aan boord. Dit wordt afgewisseld met dagboekfragmenten waarin delen zijn doorgestreept. Het is niet duidelijk van wie die fragmenten zijn en wat er gebeurd is – je weet alleen dat het te maken heeft met íemand aan boord van het schip. En dan switcht het perspectief ineens en is er een grote plottwist! Niet iedereen is eerlijk geweest op No Exit en je zit echt met ingehouden adem te lezen…

Conclusie

De interessante invalshoek, het hoge tempo, de heftige gebeurtenissen en de verrassende twist zorgen ervoor dat No Exit echt een pageturner is! Het verhaal is heel spannend en heeft een hoog tempo, maar vooral het nieuwe perspectief zorgt voor een interessant aspect.

Meer van Maren Stoffels lezen? In Black Friday doen Ris en Megan mee met de ontgroening van een studentenvereniging.  Maar die dag eindigt heel anders dan ze van tevoren hadden gedacht… Lees mijn recensie hier.

Uitgeverij: Leopold
Dit boek heb ik ontvangen via bookinfluencers.com in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek No Exit via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.