Non-fictieRecensies

ABC van de literaire uitgeverij – Joost Nijsen

Iris1667 views

Ben je altijd al benieuwd geweest hoe het gaat in de uitgeverij? Heb je wel eens van termen als POD en ghostwriter gehoord en wil je daar meer over weten? En wat is nou de deal met Frankfurt? Dit en meer kun je lezen in ABC van de literaire uitgeverij van Joost Nijsen.

ABC

Om maar met de deur in huis te vallen: nee, dit boek is geen leuk lopend verhaal over hoe het in de uitgeverij aan toe gaat. Het is letterlijk een ABC waarin woord na woord wordt uitgelegd. Hierdoor is ABC van de literaire uitgeverij geen boek om even lekker te lezen. Maar het is wel een bijzonder boeiend boek, een naslagwerk voor alle termen die je ooit gehoord hebt of die je zal horen wanneer je in de boekenwereld rondloopt.

Meer dan een woordenboek

Maar ABC van de literaire uitgeverij is meer dan een lijst van woorden. Nijsen legt alle begrippen uitgebreid uit en het boek staat vol leuke anekdotes en achter-de-schermen feitjes. Want hoe kan je bijvoorbeeld een leek herkennen tussen de boekenvakkers? Wijs naar de buitenkant van een boek en vraag hoe ze dit noemen. Een kaft? FOUT! In de kringen van de literaire uitgeverij wordt de buitenkant van een boek een omslag genoemd, aldus Nijsen. Ook cover valt niet in de smaak. Deze en nog vele andere feitjes maken het een leuk boek om te lezen – het is geen droge kost en de uitleg van sommige begrippen zijn bijna een soort kleine verhaaltjes.

Conclusie

Ondertussen is ABC van de literaire uitgeverij een beetje verouderd, het werd in 2012 uitgegeven. Zelf heb ik het uit de ramsj van boekhandel Scheltema geplukt (als je wil weten wat ramsj betekent, lees dan pagina 164-165 van het boek). Desondanks blijft het een leuk boek voor aspirant-auteurs en -redacteurs. Een must-read als je meer wil weten over het boekenvak, maar er nog niet zo in thuis bent.

Eindoordeel: drie sterren

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter