Non-fictieRecensies

Alleen zijn van Sarah Maitland

Lucia2023 views

Joepie, eindelijk eens een non-fictie boek dat niet gaat over het beïnvloeden van anderen of hoe je daar geen f*ck om kunt geven. Dit boek vertelt je: het is fijn om alleen te zijn. En na het lezen van dit boek sta jij ook te trappelen om alleen thuis te zijn, zelf te gaan kamperen of een eenzame wandeling te maken. Van Uitgeverij Rainbow mochten we dit boek lezen.

Sarah Maitland haalt eerst alle beren van de weg. Onze snelle maatschappij is sociaal en houdt niet van alleen zijn. Ze probeert uit te leggen waarom er negatief gereageerd wordt als je thuis op de bank wilt zitten in plaats van een borrel drinken. Daarbij gebruikt ze bijvoorbeeld het idee dat eenzaamheid onnatuurlijk zou zijn omdat we sociale wezens zijn.

En waarom is iemand die alleen de Mount Everest beklimt stoer en iemand die thuis op de bank zit zielig? Het hoeft niet zo te zijn. Neem bijvoorbeeld de spinster. Iets dat nu gezien wordt als iets negatiefs, is dat niet altijd geweest:

In de middeleeuwen was de term ‘spinster’ een compliment. Een spinster was iemand, meestal een vrouw, die goed kon spinnen. En een vrouw die goed kon spinnen was iemand die financieel onafhankelijk was. Het woord ‘spinster’ werd in ruime zin toegepast op alle vrouwen die op het punt stonden te trouwen, om aan te geven dat ze de relatie uit vrije wil aangingen, niet uit financiële wanhoop.

Ook wonen er meer mensen alleen dan jij denkt:

In Groot-Brittannie is het percentage eenpersoonshuishoudens gestegen van 12 procent in 1961 tot bijna 30 procent in 2011.

De reden dat Maitland het boek schrijft is omdat ze na lang samenwonen en kinderen opvoeden, besloot in een afgelegen huisje te gaan wonen. Ze knapte het huis op, en zegt nu soms hallo tegen een boer die langsrijdt, maar dat is het wel. Soms had ik het idee dat ze meer waarde hechtte aan haar persoonlijke ervaring dat aan het uitwerken van theorieën, dat vond ik jammer.

Maitland kan eenzaamheid aanraden. Voor jou als individu, je creativiteit en gemoedstoestand.

Wat er veranderde was dat ik gefascineerd raakte door de stilte; door wat met de menselijke geest, je identiteit en persoonlijkheid gebeurt wanneer het geklets ophoudt, wanneer je op de uitknop drukt, wanneer je je in een enorme leegte begeeft.

Hoe eenzaamheid creativiteit stimuleert is natuurlijk interessant voor iedereen die creatief werk maakt, maar komt niet als een verrassing.

Het staat vast dat eenzaamheid bevorderlijk is voor creativiteit. Een van de redenen hiervoor is dat de sociale aanwezigheid van anderen afleidt of iemand een ander gevoel geeft over wie hij werkelijk is. 

Het boek is een fijne introductie in het onderwerp eenzaamheid en hierdoor ben ik benieuwd geworden naar meer. Maitland werkt onderwerpen niet altijd even grondig uit, dat is jammer. Gelukkig geeft ze een fijne leeslijst mee, zodat je door kan lezen.

En dat doorlezen, dat doe je natuurlijk in je eentje.