Non-fictieRecensies

Ikigai – Francesc Miralles en Héctor García

Lucia2090 views
ikigai japans

Dit boek belooft haar lezer het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Het grote geheim: een reden vinden om ’s ochtends je bed uit te komen, een zogeheten ‘ikigai’.

Het hebben van een ikigai, een grote passie, leidt tot geluk en betekenis in je leven. Iets waarvoor je je bed uit wil komen. En dat kan vanalles zijn: tuinieren, schrijven, sporten, je werk en ga zo maar door. Als je je ikigai eenmaal gevonden hebt, houdt die je fit, zorgt het dat je onder de mensen blijft en zal het je geest veerkrachtig houden. Het geheim van oud worden is volgens dit boek namelijk om nooit met pensioen te gaan, maar om altijd bezig te blijven (niet per se met werk) binnen een sociaal netwerk, net zoals de vele ouderen op het Japanse eiland Okinawa.

via GIPHY

Het verhaal vertelt je niet alleen hoe je ikigai vindt, maar ook hoe hoe je in flow kunt raken bij iedere taak om daarmee de wereld om je heen te vergeten en je volledig op één taak kunt concentreren. Wat heeft een taak nodig om hem terwijl je flowt te volbrengen? Hij moet niet te moeilijk (leidt tot angst) of makkelijk zijn (leidt tot verveling).

Lezen is een van de activiteiten waarvan het grootste aantal mensen per dag in flow raakt.

Ook wordt het dieet in Okinawa uitvoerig besproken. Het belangrijkste is het hara hachi bu-principe: eten totdat je voor 80% volzit. Maar ook groene thee, rijst, zeewier en andere belangrijke elementen uit het Japanse dieet worden aangeraden.

De tips voor gezond oud worden, zijn soms open deuren: ‘Doe rek- en strekoefeningen en haal diep adem om stress te verlichten’, ‘gebruik zonnebrandcrème voor een jeugdige huid’ en ‘drink groene thee’. De ‘succesverhalen’ zijn wel leuk om te lezen, maar het boek blijft op de vlakte. Het is een snelle hap van de Japanse geheimen tot een lang en gelukkig leven. Een dun boekje, met interessante inzichten, dat je zo uit hebt.

Eindoordeel: drie sterren

Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.

Laat een reactie achter