Non-fictie

Mannen leggen me altijd alles uit – Rebecca Solnit

Lucia1913 views
mannen leggen me altijd alles uit rebecca solnit

Anne Faber (25), Romy Nieuwburg (14) en Savannah Dekker (14) kwamen om door mannelijk geweld. Welke mannen kwamen er om door vrouwelijk geweld dit jaar? Weet jij het? Juist.

Ik las Rebecca Solnits boek toen Anne Fabers lichaam gevonden werd en schreef de recensie terwijl de #metoo-bekentenissen mijn Facebooktijdlijn vulden, maar waarschijnlijk maakt het niet uit wanneer je het leest: het is altijd relevant. Solnit begint haar boek met een ‘grappige anecdote’ en eindigt (ook tot haar verbazing) met geweld.

Dit boek is een uitgewerkte versie van haar eerste essay (lees het hier in het Engels). De anekdote waarmee ze begint is sprekend. Een man vertelt haar over een héél belangrijk boek, zij stelt zich uit automatisme nederig op (het kan best zijn dat ze iets heeft gemist, toch?). Uiteindelijk moet een vriendin tussenbeide komen en maar liefst vier keer tegen de man zeggen dat Solnit de schrijfster is van het boek, totdat hij het begrijpt. De man blijkt het boek niet eens gelezen te hebben, alleen de recensie. Hij maakt zich daarna snel uit de voeten.

Uitleggende mannen denken nog altijd dat ik een leeg vat ben dat moet worden gevuld met hun kennis en wijsheid, om het maar eens met een lichtelijke obscene metafoor te zeggen.

Wanneer het verhaal een serieuze wending neemt over mannelijk geweld tegen vrouwen, onderbouwt Solnit haar argumentatie met schokkende cijfers:

Het aantal moordslachtoffers in de huiselijke sfeer tussen 11 september 2001 en 2012 overstijgt het aantal dodelijke slachtoffers van die dag plus alle Amerikaanse soldaten die omkwamen in ‘de oorlog tegen het terrorisme’.

Cijfers waardoor ik even na moest denken over de focus op wereldproblematiek en terrorisme, terwijl thuis nog zoveel problemen vallen op te lossen. Bovenstaande zin was in de Nederlandse vertaling overigens tussen haakjes geschreven – is dat in het Engels ook? Zelf heb ik hier de haakjes even weggehaald, want ik vond ze niet passen. Het liefst zou ik er ook uitroeptekens achter zetten, maar afijn.

Solnit heeft het erover dat er weinig verbanden worden getrokken tussen incidenten en dat we moeten kijken naar het grotere geheel. Afgelopen week lieten vrouwen via #Metoo op social media hun stem horen, waardoor de omvang van het probleem in ieders tijdlijn duidelijk werd.

Wereldwijd lopen vrouwen van vijftien tot vierentwintig jaar oud een grotere kans gedood of verminkt te worden door mannelijk geweld dan door kanker, malaria, oorlog en verkeersongevallen bij elkaar, schrijft Nicholas D. Kristof.

Een schokkend, maar goed onderbouwd boek. Soms had het boek herhalingen die ik niet nodig vond. Dan dacht ik: dat heb ik toch net gelezen? Waarschijnlijk komt dat doordat ze haar essay in het begin later wil toelichten.

Eindoordeel: vier sterren

Wil je net als ik meer lezen van Rebecca Solnit? De Correspondent publiceert essays van haar. 

Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.

Laat een reactie achter