Non-fictieRecensies

Not that kind of girl – Lena Dunham

Iris1221 views
Dunham - Not that kind of girl

Lena Dunham, de bedenker, producer en hoofdrolspeler van de hitserie Girls schrijft in Not that kind of girl ‘dat ze het ultieme voorbeeld is voor iedereen die ware liefde zoekt, een (creatieve) carrière ambieert, vriendschappen onderhoudt en overal succesvol in wil zijn zonder te hoeven kiezen.’ Herkenbaar, of Not that kind of girl?

Herkenbaarheid

Dunham zegt de stem te zijn van ‘deze generatie’, en wil in haar boek Not that kind of girl laten zien dat we allemaal hetzelfde nastreven. Hierdoor zou het een herkenbaar boek moeten zijn voor generatiegenoten. Soms kon ik me er volledig in vinden, bijvoorbeeld wanneer ze opsomt dat ze van alles in haar handtas heeft, gewoon om de risico’s af te dekken:

Advil, Lexapro, Mucinex, Klonopin en Tamiflu. Voor emotionele houvast. Mocht je nog wat pillen overhebben, dan wil ik die graag van je overnemen, gewoon om zo veel mogelijk risico’s af te dekken. Voor de duidelijkheid: ik neem haast nooit iets. Het is een kwestie van kennis is macht. Zeg maar.

Maar ook veel van haar verhalen zijn iets té gekunsteld. Dunham doet onwijs haar best om cool over te komen over haar onzekerheden, en maakt grapjes over haar zelfbeeld, seks, carrière en andere zaken. Toch komt het niet altijd even gemeend over, het is alsof ze iets te veel haar best doet.

Thema’s uit het dagelijkse leven

Dunham bespreekt in Not that kind of girl verschillende thema’s uit het dagelijkse leven. Het boek is opgedeeld in de hoofdstukken ‘liefde en seks’, ‘lichaam’, ‘vriendschap’, ‘werk’ en ‘het grote geheel’. De hoofdstukken beginnen ook met een mooie afbeelding, en tussen de pagina’s door zijn meerdere illustraties aangebracht die passen bij het thema van het desbetreffende hoofdstuk.

Door de verdeling van de thema’s is Not that kind of girl een niet-chronologisch verhaal, en met vlagen zelfs onsamenhangend. Daarnaast weet Dunham in alle thema’s terug te gaan naar haar eerste thema: seks.

Conclusie

Dunham wist me niet te overtuigen dat ze de ‘stem van deze generatie’ is. Not that kind of girl voelt aan alsof er té hard geprobeerd wordt om grappig en cool te zijn, waardoor ze juist wel that kind of girl is. Het mooiste van het boek waren de humoristische, gedetailleerde illustraties.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter