RecensiesThrillers

Obscuritas – David Lagercrantz

Iris580 views
Obscuritas-David Lagercrantz-Readalicious

Ben je op zoek naar een Zweedse Sherlock & Watson, dan is Obscuritas een goede keuze. David Lagercrantz – ook bekend van de Millenium-serie van Larsson – weet een soortgelijk duo neer te zetten met zijn personages Hans Rekke, pianist en briljant in het ontdekken van patronen, en politieagente Micaela Vargas.

Sherlock & Watson

Lagercrantz gaf zelf aan over dit boek dat hij een idee had voor een nieuwe serie – een moderne Sherlock Holmes. Er zijn natuurlijk al tal van Holmes-adaptaties (pas tipte ik nog enkele Sherlock Holmes-films), dus wat maakt Obscuritas bijzonder? Lagercrantz weet de elitaire Hans Rekke zeer overtuigend neer te zetten. Van het te pas en onpas gebruik maken van Latijn tot hoe hij met mensen omgaat, en vooral hen aanstuurt alsof hij personeel heeft, het is duidelijk dat Rekke uit een ander milieu komt dan Vargas. Zij komt uit de achterbuurt en haar broers lijken betrokken bij activiteiten die niet helemaal door de beugel kunnen. Vargas heeft geleerd om te vechten voor haar plekje, en is een zeer sterke Watson bij Lagergrantz’ Rekke/Sherlock. De personages kunnen wel nog wat verdieping gebruiken, maar het is duidelijk dat Lagercrantz al de basis legt voor meerdere delen.

Voetbalhooligans of een politiek tintje?

Vargas wordt op haar eerste echte zaak gezet. Na een voetbalwedstrijd wordt het lichaam van een scheidsrechter gevonden. Guiseppe Costa, vader van een van de spelers wordt opgepakt, maar hij beweert dat hij onschuldig is. Na maanden loopt het onderzoek spaak – tot Vargas en Rekke elkaar per toeval weer ontmoeten en op een nieuwe aanwijzing stuitten. En dan gaat het balletje rollen – het blijkt dat de scheidsrechter een geheime identiteit had. Al snel krijgt Obscuritas een politiek tintje – van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tot de CIA tot de taliban. De moord blijkt toch niet een uit de hand gelopen voetbalruzie te zijn. Er zijn meerdere partijen bij gemoeid en niet iedereen wil dat de waarheid boven tafel komt.

Conclusie

Met Obscuritas weet Lagercrantz een sterke thriller neer te zetten – maar geen hele vernieuwende. De personages zijn goed uitgewerkt en leggen een basis voor meer delen met dit moderne Sherlock-duo. De spanningsboog wordt goed opgebouwd en verslapt nergens. Het politieke tintje geeft Obscuritas een extra laagje en al met al een heerlijke thriller om je mee te laten voeren naar Zweden – en verder.

Uitgeverij: Uitgeverij Signatuur
Vertaler: Edith Sybesma
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.