RecensiesThrillers

Obsessie – J.L. Butler

Iris1456 views

Obsessie is een thriller over Francine Day. Tijdens een van haar zaken als echtscheidingsadvocate ontmoet ze de charmante Martin Joy, en ze valt als een blok voor hem. Maar het is niet de bedoeling om een relatie aan te gaan met een cliënt, maar zodra de scheiding is afgehandeld is er geen probleem meer. Maar dan verdwijnt zijn vrouw Donna Joy…

Minnares

De aantrekkingskracht tussen Francine en Martin is vanaf de eerste scène duidelijk, één aanraking en ze staat in vuur en vlam. Maar al snel is het woord ’thriller’ niet de juiste omschrijving voor Obsessie, want het is eerder Fifty shades of verboden relaties…

Ik wilde dat hij mijn rok openritste en op de vloer liet vallen. Ik wilde dat hij zijn handen over mijn lichaam liet dwalen, over mijn middel, mijn heupen, totdat de blote huid van mijn dijen boven de kousen had bereikt.

Hè, dit was niet de afspraak? Waar is de competente advocate gebleven, waar is de mysterieuze verdwijning?

Verdwijning

‘Gelukkig’ verdwijnt Donna Joy toch wel, en dan begint de pret. De puzzelstukjes ontrafelen in Obsessie. Want Martin geeft aan dat hij wil scheiden van Donna, maar ze gaan nog wel samen uit eten. Francine volgt ze die avond, en ziet het koppel samen naar het huis van Donna vertrekken. Een paar uur later komt ze thuis met een scheur in haar panty en een gat in haar geheugen…

En dan blijkt dat Donna na die avond verdwenen is, en Francine is een van de laatste die haar heeft gezien. Maar ook Martin, die zelfs nog in haar huis was op de bewuste avond… Oké dit is allemaal wel héél cliché en een inkoppertje hè?

Dagen verstrijken en niemand hoort iets van Donna. Is ze vermoord? Wou Martin zijn fortuin niet delen in de echtscheiding? Of kon Francine het niet aanzien dat haar geliefde het met een ander deed? Of was het tóch iemand anders? Butler schuift verschillende verdachten naar voren die allemaal hun eigen motief hebben.

Meegenomen

Obsessie neemt je mee naar hedendaags Londen, naar The City. Zelf zat ik dit boek te lezen in het vliegtuig náár Londen en toen ik terug was van mijn trip, wat het extra leuk maakt. Het herkennen van straatnamen en locaties zorgen ervoor dat je echt wordt meegenomen door een boek. Woorden kunnen dat, zoals Francine zelf al aangeeft in Obsessie:

Ik heb altijd van woorden gehouden; ze kunnen je laten lachen of huilen, ze kunnen je pijn doen of je helpen, ze kunnen je naar een totaal andere plek voeren. Ik heb woorden altijd magisch gevonden.

In Obsessie wordt je meegenomen in de neerwaartse spiraal van Francine. Voor iemand die regelmatig wordt beschreven als een briljante advocate weet Francine zich regelmatig in domme situaties te plaatsen. Ze is geen likeable karakter en ik vond haar weinig sympathiek overkomen. Francine zit nogal in een slachtofferrol, terwijl ze toch maar aangeprezen wordt als een slimme vrouw die zichzelf omhoog heeft weten te werken. Dit komt niet overeen met hoe ze overkomt in Obsessie.

Conclusie

Al met al draait Obsessie meer om de affaire van Francine dan de verdwijning van Donna, en dat was jammer. Wel zit er een behoorlijke snelheid in het verhaal en vlieg je er doorheen. Butler neemt je mee naar de boeiende wereld van de echtscheidingsadvocaten, en de details en verhalen over zaken die Francine eerder gedaan heeft, waren een interessante toevoeging. Het goed opgebouwde plot en de climax zorgen ervoor dat Obsessie je aandacht vasthoudt tot de laatste pagina.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter