FeelgoodRecensiesRomans

Oversharing – Jane Fallon

Iris112 views
Oversharing - Jane Fallon - Readalicious

Vier jaar geleden stortte Iris’ haar leven in elkaar. Ze had een huis, een man, de belofte van een gezin. Nu is ze gescheiden en verhuurt ze haar logeerkamer om rond te komen. En dat was allemaal de schuld van Maddy. Als blijkt dat Maddy een opkomende gezinsinfluencer is, gaat Iris haar volgen. Maar al snel wordt het obsessief, en loopt het uit de hand…

Perspectief

Oversharing deelt verschillende perspectieven. Het verhaal van Iris lees je in de eerste persoon, maar na een tijdje wordt dit afgewisseld met het perspectief van Maddy, in het derde persoon. Ook Maddy’s man Lee vertelt zijn verhaal in de derde persoon. Hierdoor probeert het verhaal je te sturen om mee te leven met Iris, ondanks dat haar acties steeds gekker worden. Dit maakt Oversharing een intrigerend boek!

Influencer-leven

Door deze verschillende perspectieven leer je ook de verschillende zijdes van het verhaal kennen. Het lijkt allemaal fun & games, het leven als een influencer. Gewoon een paar leuke video’s maken en cashen, nietwaar? Het verhaal van Maddy laat zien dat dit niet het geval is: het bedenken, maken en ontwikkelen van content kost veel tijd en moeite.

Maar het leven van een influencer heeft ook een keerzijde. Oversharing laat zien wat gemene comments met iemand kunnen doen. Hiermee stipt het boek het thema online haat aan. Maar Iris gaat nog veel verder. Ze vindt dat Maddy haar leven heeft verwoest, en is vastbesloten hetzelfde te doen. Ze zegt: “ik wil de glans van haar leven halen”.

Iris is gedreven door wraak en ondanks dat de scènes iets zieligs hebben (ik bedoel, achter de bosjes van de buren liggen? Gaat het wel goed met je?), weet Fallon dit te combineren met een hoop humor. Hierdoor moest ik ook heel erg lachen om het boek.

Maar eigenlijk is het ook eng confronterend hoe makkelijk het stalken is. Op basis van een paar video’s achterhaalt ze met gemak Maddy’s adres, en gaat ze steeds verder in haar zucht naar wraak. Ze doet me een beetje denken aan June in Yellowface. Ook in Oversharing weet de auteur het verhaal zo te framen dat je toch érgens een héél klein beetje kan meeleven met het bizarre gedrag van Iris. Maar je blijft voornamelijk lezen omdat het zó bizar is dat je niet weg kan kijken!

Karakters

In Oversharing leer je verschillende karakters kennen, waarbij een aantal sympathieker zijn dan anderen. Je leert verschillende mensen in Iris’ leven kennen: haar vriendinnen, haar huisgenoot, haar collega, haar zus en haar moeder. Al deze personages krijgen een volledig verhaal, waardoor ze aanvoelen als echte mensen.

Maar ik krijg de kriebels van hoe Iris hen behandelt: ze kruipt altijd in de slachtofferrol en geeft anderen de schuld van haar eigen issues. Ze mist het inzicht om naar zichzelf te kijken. Gelukkig ontwikkelt haar karakter wel gaandeweg het verhaal. Ik blijf maar minder sympathiek vinden, maar ze leert wel naar zichzelf kijken, en merkt dat haar vrienden en familie (en hun issues) beter op.

Conclusie

Als je houdt van de influencer-wereld, dan is Oversharing een super intrigerend boek om te lezen. Ondanks het minder sympathieke karakter van Iris moet je blíjven lezen, het is heel knap hoe Fallon haar neerzet zonder meteen een karikatuur van haar te maken. Heel sterk geschreven en onmogelijk om weg te leggen!

Uitgeverij: Uitgeverij de Fontein
Vertaler: Anna Livestro
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Oversharing via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.