PoëzieRecensies

Geluk is gevaarlijk – Rutger Kopland

Lucia3976 views

Als je dan niet buiten kunt zijn, kun je nog wel lezen over buiten zijn. Rutger Koplands gedichten gaan vaak over bomen, planten, dieren en omgevingen, Met de bundel Geluk is gevaarlijk heeft Uitgeverij Rainbow de beste gedichten van Rutger Kopland opnieuw uitgebracht.

Eenvoud is mooi, bedenk ik me als ik zijn gedichten lees. Iedere dag kies ik er een, en dan heb ik er genoeg voor een lange tijd. Ook zijn de titels van de bundels al een gedicht op zich: ‘een lege plek om te blijven’ en ‘wie wat vindt heeft slecht gezocht’.

Terwijl ze in de sneeuw staat valt
de avond, wordt ze steeds meer

klein en alleen, groeit om haar
heen de wereld. Ze moet gaan.

Het wordt nacht, het raam waarin
ze staat wordt grijs en stil

als een oude ets. Ze moet steeds meer gaan
maar ze blijft

Hen – Rutger Kopland

Je moet je tijd nemen voor de gedichten. Wanneer ik het boek las terwijl ik haast had, dan lukte het niet. Ik kon niet voorbij de eenvoud kijken, want het begrijpen van Koplands eenvoud kost inspanning.

Geluk was een dag aan een vijver
in gras met bomen
tot in de hemel omkringd

ik was er het kind van god en 
mijn grootvader- beide stierven
geluk is gevaarlijk

de vijver is gaan liggen in de avond
zo spiegelglad dat hemel, bomen en gras
zich herhalen onder de aarde

angst en heimwee, beide vragen mij
terug.

Aan een vijver – Rutger Kopland

Deze bloemlezing is rijk. Ook de bundels van na Koplands auto-ongeluk staan erin, maar dat staat er natuurlijk niet bij. Zijn beroemdste gedicht ‘jonge sla’, dat hij tot vervelens toe voordroeg in tv-shows, staat ook in de bundel.

Alles kan ik verdragen,
het verdorren van bonen,
stervende bloemen, het hoekje
aardappelen, kan ik met droge ogen
zien rooien, daar ben ik
werkelijk hard in.

Maar jonge sla in september,
net geplant, slap nog,
in vochtige bedjes, nee.

Jonge sla – Rutger Kopland

Wie weet spreken Koplands gedichten met deze nieuwe uitgave nog een nieuw publiek aan; de jonge sla die de gedichten van Kopland nog niet kennen. De uitgave van Uitgeverij Rainbow is ook bijzonder mooi: hardcover, opvallend wit en met ingenaaide bladwijzer. Fijn voor in je eigen kast, of om cadeau te geven!

Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.

Laat een reactie achter