RecensiesThrillers

Pole Position – Lex Pieffers

Iris1613 views

Geen Vettel op pole position, geen Hamilton die de beker wint… Het is winterstop bij de Formule 1, hoe moet je nu je race weekenden volhouden? Bijvoorbeeld door een boek óver racen te lezen, zoals Pole Position van Lex Pieffers.

Moordend tempo

Janet Ross komt uit een kansarm milieu, maar door haar interesse voor techniek weet ze een baan als leerling-monteur bij een schimmige garage te bemachtigen. Haar baas biedt haar een manier aan om wat extra geld te verdienen door te rijden voor criminelen, maar dit is niet zonder risico… Echt link wordt het wanneer ze betrokken raakt bij de kidnapping van het 7-jarige dochtertje van Jo Crespo, de schatrijke eigenaar van een Formule 1-team.

Gif: Giphy

De gebeurtenissen in Pole Positionvolgen elkaar in een heel rap tempo op, Pieffers lijkt om een moordend tempo iets op te willen bouwen. Hoewel dit mooi in het F1-thema past, voelt het ontzettend gehaast. Ook de ontvoering wordt heel rap afgehandeld en er wordt amper ingegaan op de details.

Janet

Tussen de nachtelijke onderbrekingen door heeft Janet een vrij normaal leven: ze woont alleen met haar kat en werkt bij een garage. Toch is er meer dan meets the eye. Op jonge leeftijd is Janet moeder geworden, maar ze heeft afstand moeten doen van haar zoontje. Het is dit onderliggende verhaal dat Pole Position interessant maakt. Ook de brieven die Janet aan haar moeder schrijft, kunnen interessant zijn, maar het karakter van Janet blijft aan de oppervlakte. Zonde, want haar privéleven had een hele interessante verhaallijn kunnen worden.

Crespo Racing Team

Ongeveer halverwege het boek wisselt het perspectief plotseling naar dat van Jo Crespo, de eigenaar van het F1-team en vader van het ontvoerde meisje. Vreemd is wel dat de ontvoering amper genoemd wordt: de financiële problemen van het team zijn het belangrijkste thema. Ondanks de problemen weet Crespo nog zijn geld over de balk te smijten.

Gif: Anime Feminist

Het wordt duidelijk dat Crespo ook niet zijn handen in onschuld kan wassen. Wie weet zijn de financiële problemen of louche zaken van Crespo wel de reden dat hij in aanraking is gekomen met criminele types, maar dit wordt niet duidelijk in Pole Position.

Conclusie

Al met al is Pole Position een vermakelijk boek, maar Pieffers gaat het niet redden in het kampioenschap. Hopelijk brengt een vervolg, waar op wordt gehint, meer duidelijkheid. Pole Position lijkt eerder een lange inleiding op een tweede boek, dus het is afwachten hoe dit zal aflopen.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter