FeelgoodNew AdultRecensies

Red, White & Royal Blue – Casey McQuiston

Iris643 views
Red, White & Royal Blue - Casey McQuiston - Readalicious

Wat als… een Britse prins en de zoon van de Amerikaanse president verliefd worden? Dan krijg je een queer enemies-to-lovers romance vol politiek: Red, White & Royal Blue (Nederlandse vertaling Rood, wit & koningsblauw) van Casey McQuiston.

Royal romance

Ik hou van royal romance vol kastelen en balzalen, maar deze royal romance wordt verteld vanuit de andere kant van de oceaan. Alex is de zoon van de (vrouwelijke) president van de Verenigde Staten en Red, White & Royal Blue wordt verteld vanuit zijn perspectief. Dat betekent beduidend minder balzalen en kastelen, maar juist ook het Witte Huis als locatie. Alex is de golden boy: hij is slim en knap, en wil natuurlijk ook de politiek in. Zijn aartsvijand is Henry: de Britse prins die bekend staat als Prince Charming. Alex vindt hem vreselijk, maar wanneer ze gedwongen worden om met elkaar op te trekken, blijken de jongens meer gemeen te hebben dan ze hadden gedacht. Dit is het begin van een bijzondere vriendschap, en misschien wel meer…

Dat maakt Red, White & Royal Blue weer een fijne twist op de klassieke enemies-to-lovers traditie. Na een aanvaring tijdens een bruiloft, waarbij Alex en Henry samen in de bruidstaart belanden, moeten ze voor de PR doen alsof ze goede vrienden zijn. Alex’ irritatie straalt van de pagina’s af, maar als lezer voel je natuurlijk al lang aan dat dit misschien anders in elkaar zit. Op het begin kunnen Alex en Henry elkaar niet luchten of zien, maar langzaam beginnen ze elkaar te waarderen. Omdat je constant leest vanuit het perspectief van Alex, weet je nooit 100% wat Henry denkt over deze vriendschap. En vooral wanneer Henry dan Alex kust tijdens een feest…

Gedachten

Je leert Alex’ dan ook héél goed kennen. Zijn gedachten en gevoelens worden uitgebreid uitgemeten en het voelt een beetje coming-of-age-achtig. Alex worstelt met zijn identiteit: valt hij (ook) op mannen? Deze worsteling en Alex’ groei hierin is heel realistisch gebracht: door middel van gesprekken met zijn zus June en vriendin Nora leert Alex zichzelf beter kennen.

Alex worstelt met zijn geaardheid, maar Henry weet al lang dat hij op mannen valt. De posities van de twee jongens maakt het extra moeilijk voor hen om ongecompliceerd een relatie te beginnen. Door middel van appjes en e-mails leren ze elkaar beter kennen, en ik ben vooral dol op de (literaire) quotes die ze gebruiken aan het eind van hun e-mails om hun liefde voor elkaar duidelijk te maken.

Diversiteit

Sowieso is Red, White & Royal Blue een ruimdenkend en divers boek. Naast dat de president van Amerika een vrouw is (hoera! Laten we hopen dat dit niet lang fictie blijft), zijn ook de andere karakters divers en geen muurbloempjes. Bijvoorbeeld Pez, de flamboyante beste vriend van Henry. Ook zijn de ouders van Alex en June gescheiden, maar hebben ze een hele fijne stiefvader. Dus het zijn niet alleen maar man-vrouw koppels die trouwen voor het leven, maar juist verschillende samenstellingen van koppels en gezinnen. Fijn, want meer diversiteit in boeken kan ik alleen maar aanmoedigen!

Politiek

Wat Red, White & Royal Blue echt bijzonder maakt is de politiek. Je leert op een leuke manier meer over hoe het presidentschap in Amerika in elkaar zit, en wat de rol is van Henry in het Engelse koningshuis. Daarnaast wordt er veel verwezen naar de geschiedenis: history, huh? Van het presidentschap van Trump tot James I (die zelfs een mannelijke minnaar had), er wordt duidelijk wat de positie van Alex en Henry is op het wereldtoneel, en wat hiervan de gevolgen zijn van hun keuzes. De hele wereld kijkt mee en dit heeft natuurlijk invloed op je relatie. De toevoeging van deze politieke laag zorgt voor de extra diepgang van de roman.

Conclusie

Red, White & Royal Blue zit vol humor, fijne vriendschappen en een nog fijnere romance. Lezers rooten voor Alex en Henry, en wie droomt nou niet van zo’n internationale romance die alle politiek en vooroordelen overstijgt? Deze editie bevatte een epiloog van Henry waarbij het helemaal duidelijk werd hoe alles afloopt en ik kan alleen maar gelukkig zijn voor dit fijne koppel. Ik vergeet bijna dat ze fictief zijn, zo heb ik met ze meegeleefd!

P.S. Ik mocht een prachtige editie lenen van een vriendin, wat vinden jullie hiervan:

Uitgeverij: MacMillan

Koop het boek Red, White & Royal Blue via bruna.nlDe link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.