RecensiesRomans

Retourtje Elzas – Margreet Maljers

Iris858 views

Ga snel mee op vakantie naar Frankrijk met Retourtje Elzas van Margreet Maljers. Jany heeft net genoeg geld bij elkaar gespaard voor haar sabbatical als een oude schoolvriendin Lydia belt. Ze heeft hulp nodig. Lydia’s man Ruud heeft een ongeluk gehad, en Lydia vraagt aan Jany of ze een tijdje kan komen helpen in de Elzas. Maar kan Jany dan wel van haar sabbatical genieten, of wordt het hard werken in de Elzas?

Personages

Maljers introduceert een heel scala aan karakters in Retourtje Elzas. Jany is een sympathiek karakter en je begrijpt niet waarom ze zich zo laat gebruiken door Lydia, zeker nu ze volwassen zijn. Lydia daarentegen komt wat minder sympathiek over: ze spant graag mensen voor haar karretje en wil graag haar eigen zin hebben. Ik krijg zowat medelijden met haar man Ruud! En dan hebben we nog de andere gasten in de Elzas zoals Conny met haar kinderen, of Bernd en Thijs, die ook komen helpen in de Elzas. Maljers weet haar karakters scherp en volledig te schetsen: ze zijn meer dan bijfiguren en het verhaal gaat echt om hen. Hierdoor ga je goed met ze meeleven. Want waarom is Conny zo stil? En lijkt Jany een aanbidder te hebben?

Meer dan bed & breakfast-perikelen

Er ontstaat een vriendschap tussen verschillende personages in de Elzas. Conny laat niet zomaar het achterste van haar tong zien, maar gaandeweg wordt duidelijk dat haar man losse handjes heeft en ze daarom alleen met de kinderen weg is – zonder haar man haar adres achter te laten. Als je Retourtje Elzas beoordeelt op de cover, denk je een rustig vakantieverhaal te gaan lezen. Maar Maljers bouwt met de verhaallijn over Conny de spanning op. Huiselijk geweld is geen lichtzinnig thema, maar het wordt duidelijk dat Conny met de juiste steun van haar nieuwe vrienden in de Elzas misschien eindelijk afscheid kan nemen van haar huwelijk. Maar dan krijgt haar man lucht van deze plannen, en hij is het hier niet mee eens… Met deze verhaallijn krijgt de zomerroman een extra laag: het is meer dan wijngaarden en bed & breakfast-perikelen.

Ook ontstaat er romantiek tussen de wijngaarden. Jany was helemaal niet op zoek naar een man: ze wil immers de wereld gaan ontdekken tijdens haar sabbatical. Maar Bernd weet toch haar aandacht te vangen. Hoe moet dat verder, als ze straks op reis is? Tenminste, als ze nog uit de klauwen van Lydia weet te ontkomen.

Conclusie

Retourtje Elzas is more than meets the eye: Maljers neemt je mee naar de Elzas. Je wordt verleid door de wijngaarden en filmisch geschetste omgeving, maar je blijft voor de personages. Daarmee laat Maljers zien wat haar sterke punt is. Zonder te zwaar te worden weet Retourtje Elzas serieuze problemen te combineren met bed & breakfast-perikelen.

Uitgeverij: Zomer & Keuning
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.