FantasyRecensiesYoung Adult

Rijk van licht en sterrenstof – S. Christina

Iris361 views
Rijk van licht en sterrenstof - S Christina - Readalicious-min

Eindelijk het slot van de Lara Polaris-serie: Rijk van licht en sterrenstof! Heb je dat ook wel eens – dat je een serie zo fijn vindt, dat je het lezen van het laatste boek nog even uitstelt? Ik had dat wel: ik was zo nieuwsgierig maar wilde niet dat het voorbij was. Maar wát een fijn laatste deel is Rijk van licht en sterrenstof. Na de geweldige cliffhanger van Leger van schaduw en storm was het maar al te spannend…

Tieners

Na de nacht van Walgraaf is het chaos in Solvenia. Lara wordt benoemd tot rijksbestuurder, en samen met haar vrienden én de dochters van Kalyna probeert ze het land op te bouwen. Maar de dochter van Kalyna lijken wat in hun schild te voeren, en Lara probeert uit te vinden wat.

In dit boek merkte ik echt hoe jong Lara en haar vrienden zijn: het zijn tieners die proberen het land te bestuderen. Zeker wanneer ook Lara’s ouders haar proberen te overtuigen dat ze beter naar huis kan komen. De combinatie van tienerlijke onoverwinnelijkheid en onzekerheid zorgt ervoor dat Lara en haar vrienden echt overkomen als échte mensen, niet alleen als karakters in een boek.

Politiek

Waar het tweede deel Leger van schaduw en storm veel actie bevat, gaat Rijk van licht en sterrenstof meer over politiek. Zelfs het verslaan van Kalyna is meer denkwerk en geheime missies dan echte gevechten op de man. Maar dat betekent niet dat het minder spannend is: juist omdat je niet weet wat Kalyna van plan is, en wie Lara wel en niet kan vertrouwen, zorgt ervoor dat je blíjft lezen.

Soms is de spanning meer onderliggend en soms knalt het echt, zoals wanneer Lara ’s nachts uit haar bed wordt gehaald omdat er wat gebeurd is, of wanneer ze de confrontatie met Kalyna aan gaat. De schrijfstijl van S. Christina is weer heel vlot, waardoor je in combinatie met de spanning echt door het boek heenvliegt.

Meer uitwerking

Soms zijn er wel wat delen in de verhaallijn die ik verder uitgewerkt had willen zien, zoals Lara’s gebruik van Circes tranen en de plotwending omtrent Amber. Zeker omdat dit het laatste deel in de serie is, had ik daar meer over willen weten. Of is de plotwending omtrent Amber misschien een opzet voor een kleine spin-off?

Ook is de romantiek tussen Lara en Alex maar zijdelings aanwezig. Lara is zeker in dit boek héél erg bezig met zichzelf en betrekt haar vriend weinig bij haar plannen. Eigenlijk is er weinig sprake van échte romantiek, zij en Alex hadden in dit boek ook gewoon hele goede vrienden kunnen zijn. Lara denkt dat ze het allemaal wel kan en weet – iets met die onoverwinnelijkheid van tieners – maar leert gaandeweg juist dat communiceren belangrijk is.

Conclusie

Rijk van licht en sterrenstof is een fijne afsluiter van de Lara Polaris-serie. Ik kreeg een beetje Harry Potter-achtige vibes van de tieners die de wereld willen redden van een boze heks (/tovenares). Ondanks dat ik sommige zaken verder uitgewerkt had willen zien, was het boek erg spannend en moeilijk weg te leggen!

Uitgeverij: Rebel Books
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Rijk van licht en sterrenstof via bruna.nlDe link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.