RecensiesRomans

Desire – Haruki Murakami2 min leestijd

Iris270 views

Desire. Verlangen. Een niet onbekend thema in de wereldliteratuur, een die op meerdere manieren kan worden opgevat. Dat is ook het geval in deze Vintage Mini van Penguin Random House: van honger tot lust, alle soorten verlangen komen aan bod.

Murakami

Over Haruki Murakami had ik al veel gehoord, maar zelf had ik nog niets van hem gelezen. Lucia recenseerde eerder Kafka op het strand en Moord op Commendatore (Deel 1) van de Japanse bestsellerauteur, waardoor ik nog nieuwsgieriger werd naar deze auteur. In Desire zijn verhalen uit zijn short story collecties The Elephant Vanishes, Blind Willow Sleeping Woman, en Men Without Women gebundeld op thema. Alle Vintage Mini’s hebben verschillende thema’s, en je kan zelfs op de website van Penguin een test doen welke je als eerste zou moeten lezen.

Honger of lust

In het eerste verhaal weet Murakami al te verrassen. Een pasgetrouwd stel heeft sinds hun huwelijk enorm veel honger. De man vertelt een verhaal van vroeger, wanneer hij met een vriend een bakkerij ging overvallen. Volgens zijn kersverse bruid is dat de reden dat ze zo’n honger hebben, en ze komt met een bijzonder voorstel. Ik ga zeker het verhaal niet spoilen, want The Second Bakery Attack blinkt juist uit door de verrassing.

Ook de andere verhalen zijn hartverwarmend. Murakami heeft een fijne, toegankelijke schrijfstijl en door de lengte van de verhalen pak je het boekje snel even op om nog een kort verhaal te lezen. Desire is een absolute aanrader, en ik ga snel nog een Vintage Mini uitzoeken! Misschien Love van Jeanette Winterson, als aansluitend thema deze Valentijnsdag?

Iris
Ik hou van zinderende zinnen en woorden vol betekenis. Ik hou van verhalen die je meenemen naar andere landen, en andere tijden. Ik hou van boeken die je even laten vergeten waar je bent, en van boeken die je juist bewuster maken van de wereld om je heen.

Laat een reactie achter