Romans

Extreem luid & ongelooflijk dichtbij – Jonathan Safran Foer

Lucia2645 views
extreem luid en ongelooflijk dichtbij

Zelf heb ik de fout gemaakt om eerst de film te kijken van Extreem luid & ongelooflijk dichtbij. Daarin is de hoofdpersonage onuitstaanbaar irritant, maar in het boek is dat een heel ander verhaal…

We volgen Oskar Schell van negen jaar, die zijn vader in de Twin Towers heeft verloren op 9/11. Hij vindt een sleutel van zijn vader een gaat op zoek naar wat deze opent. Schrijver Jonathan S. Foer kan goed vanuit het perspectief van een kind schrijven, waardoor je snel met Oskar meeleeft:

Ik nam me voor thuis meteen Winston Churchill te googelen, in plaats van te bekennen dat ik niet wist wie hij was.

Quote: Oskar Schell

Tegelijkertijd lezen we het verhaal van zijn grootouders die het bombardement op Dresden in de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Het is een terugblik naar hun huwelijk voor de geboorte van Oskars vader (Thomas Schell), dat geen perfect plaatje is. En wanneer zij zwanger raakt, vertrekt Thomas Schell sr. en laat haar alleen achter…

Ik vind het jammer dat het een leven duurt om te leren hoe je moet leven.

Quote: oma van Oskar Schell

Het boek zit bomvol interessante personages: een opa die niet spreekt, maar ‘ja’ en ‘nee’ op zijn handen heeft getatoeëerd, de hoofdpersonage, Oskar, die onder meer: uitvinder, onderzoeker en ontwerper is en een oma die altijd voor Oskar klaarzit aan de andere kant van de walkietalkie. De rake zinnen van Foer maken het verhaal aangrijpend, maar de optimistische personages houden je op de been.

Beoordeling: vier sterren

Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.

Laat een reactie achter