RecensiesRomans

Een kerstvertelling – Charles Dickens

Iris2223 views

De dagen worden korter, het wordt langzaam kouder buiten en her en der begint de kerstversiering al tevoorschijn te komen. Het perfecte moment om een kerstklassieker erbij te pakken. Uitgeverij Rainbow heeft Een kerstvertelling van Charles Dickens in een nieuw jasje gestoken voor de Rainbow Kerstklassiekers. En ik was zo gelukkig om dit verhaal te mogen recenseren!

Klassieker

Een kerstvertelling is het beroemde verhaal over de grimmige vrek Scrooge die op kerstavond bezoek krijgt van drie geesten: Verleden, Heden en Toekomst. Door het bezoek van de geesten leert Scrooge de ware betekenis van Kerstmis kennen. Het verhaal beïnvloedt al generatie op generatie en er zijn ontelbaar veel adaptaties (serieus, bekijk de lijst op Wikipedia maar eens), dus een perfecte klassieker om de donkere avonden mee door te brengen.

Scrooge

Een kerstvertelling is verdeeld in vijf coupletten: een voor Marley’s spook, daarna de drie geesten, en hoe het afliep. De coupletten zijn niet lang, het boekje is ook maar 134 pagina’s. Deze niet al te grote omvang maakt Een kerstvertelling ook een goed kerst-cadeau voor de lezers die nog niet veel van Dickens hebben gelezen (en er een beetje huiverig voor zijn).

Beeldende taal

Maar niet getreurd, want je hoeft zeker niet huiverig te zijn voor Dickens. Ondanks dat de auteur niet bekend staat om zijn benaderbare boeken, is de vertaling van Else Hoog zeer goed te volgen. Daarnaast schrijft Dickens ook beeldend en vol humor. Bijvoorbeeld zijn beschrijving van Scrooge:

Geen wind was ijziger dan hij, geen sneeuw viel doelbewuster, geen striemende regen was minder ontvankelijk voor smeekbeden. Slecht weer kon niet tegen hem op. De zwaarste regen en sneeuw en hagel en ijzel konden zich maar in één opzicht op beroemen dat ze iets op hem voor hadden. Zij waren vaak ‘niet zuinig’ en dat was Scrooge altijd.

Het visuele taalgebruik van Dickens kan ook langdradig zijn, omdat hij heel erg veel details kan geven. Toch weet hij mij steeds te betoveren met zijn prachtige zinnen en beeldende teksten.

Conclusie

Al met al liet Een kerstvertelling me lachen, maar is het ook een boek met een boodschap. Het is Dickens op z’n best, en een aanrader om te lezen tijdens deze donkere dagen voor kerst. Ik ben na het lezen van dit boek in ieder geval al helemaal in de kerstmood.


Bron: giphy

Eindoordeel: vier sterren.

Ik heb dit boek ontvangen van Uitgeverij Rainbow, dit heeft op geen manier mijn recensie beïnvloed.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter