Romans

Pogingen iets van het leven te maken: het geheime dagboek van Hendrik Groen

Lucia1617 views
hendrik groen pogingen iets van het leven te maken

Hendrik Groen van 83 1/4 jaar schrijft een hartverwarmend dagboek over de gebeurtenissen in zijn bejaardentehuis in Amsterdam. Op een geestige manier vertelt hij over het ecosysteem van een tehuis en haar inwoners: bijvoorbeeld over hoe bezoekers die langskomen je aanzien in het huis verhogen. Een mooi inkijken in het leven van een Nederlandse oudere.

De schrijver van deze bestseller bleef lange tijd onbekend, maar inmiddels weten we dat de Amsterdamse Peter de Smet, die niet eerder boeken publiceerde, de geestesvader is van Hendrik Groen. Hij heeft onlangs ook het tweede deel van Hendrik Groen uitgebracht genaamd: Zolang er leven is.

De korte scènes zijn soms erg treffend en onverwachts waardoor ik soms in lachen uitbarstte. De cynische toon is vergelijkbaar met een van mijn favorieten boeken: Het geheime dagboek van Adrian Mole, 13¾ jaar van Sue Townsend. Alhoewel dit boek over een puber gaat, is het zeker een aanrader als je Hendrik Groen leuk vindt.

Hendrik Groens toon is ook cynisch, maar stipt wel degelijk problemen aan:

 

Het geheugen gaat achteruit. Alzheimer Light gaat langzaam over in Alzheimer Medium.
 
Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik Groen

Wat ik jammer vind aan het dagboek is dat het erg fragmentarisch is. Ook gaan hele dagen van het dagboek over het nieuws van die dag, wat aanvoelt alsof de schrijver het boek moest opvullen. Ik heb deze hoofdstukken gescand, omdat ik niet geïnteresseerd ben in het nieuws, maar juist in het leven van Hendrik Groen.

Hoe dan ook is het een echte aanrader. Een heerlijk feel good verhaal. Lezen dus!

Eindoordeel: vier sterren.Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.

Laat een reactie achter