Romans

Wild – Cheryl Strayed

Lucia1308 views

Dit boek lezen is een tocht. Onderweg sta je doodsangsten uit voor beren, krijg je vermoeide voeten en oneindige dorst. Het is zo goed geschreven dat je met elk obstakel van Cheryl Strayed meeleeft.

Wij mochten de nieuwste uitgave van Wild lezen van Uitgeverij Rainbow. De filmeditie, want in 2014 is het boek verfilmd met Reese Witherspoon als hoofdrolspeelster.

via GIPHY

Schrijfster Cheryl Strayed besluit haar leven om te gooien als ze haar dieptepunt bereikt. Ze probeert te ontsnappen aan haar neigingen naar heroïne en rauwe seks met wie dan ook. Ze begint slecht voorbereid aan een lange hiketocht (weet ze zelf ook) van 1700 kilometer: De Pacific Crest Trail (PCT) in het westen van Amerika. Ze maakt alle fouten die beginners als jij en ik ook zouden maken: haar tas is te groot en haar schoenen te klein. Maar al die fouten maken haar menselijk. Bovendien blijkt ze een bijzonder groot doorzettingsvermogen te hebben. Waar haar (mannelijke) medelopers afhaken, gaat zij gewoon door. Stap voor stap. Voet voor voet.

Tijdens haar tocht leren we haar beter kennen. Ze rouwt om haar moeder en om hoe haar familie uit elkaar is gevallen:

Tegen de tijd dat de feestdag voor de deur stond […] sprak ik alleen nog over mijn familie in voltooid verleden tijd.

Maar ook om de scheiding van haar man, met wie ze van jongs af aan samen was en van wie ze alsnog veel houdt.

Verdriet heeft geen gezicht.

Gedurende het hele verhaal vraag je je af of ze het gaat redden. Je maakt je continu zorgen: heeft ze wel genoeg water? Hoe moet dat met die voeten? Maar Cheryl stapt vrolijk verder. Ze omschrijft haar lichamelijke staat op zo’n manier dat ik soms walgde. Maar daarna leefde ik weer helemaal op als ze een slokje ijsthee bemachtigd had.

Dit is niet zomaar een waargebeurd verhaal, het is een góed geschreven waargebeurd verhaal. Het enige dat ik jammer vond, was dat het einde van het boek plots heel snel kwam en dat er weinig wordt stilgestaan bij de laatste delen van de tocht. Cheryl vertelt meer over het romantische beeld dat ze achteraf van de tocht had. Al met al een must-read.

Eindoordeel: vier sterren

Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.

Laat een reactie achter