FeelgoodRecensiesRomans

Romcomnibus: Zomer – Lisette Jonkman, Astrid Slootweg, Martin Gijzemijter, Susan Muskee, Audrey Theunissen, Yvonne Hooge, Danielle van Helden, Brenda Broekhart, Amber van Huigenbos

Iris784 views

De Romcomnibus: Zomer is een verzameling korte verhalen, samengesteld naar aanleiding van een schrijfwedstrijd. De verschillende verhalen spelen zich af in de zomer en nemen je mee van Drenthe tot Schotland. Toen ik begon aan de Romcomnibus was ik binnen no time verkocht: zeg je plannen maar af en ga op leeszomer met deze verhalenbundel!

Mee op reis

De verhalen in de Romcomnibus: Zomer bevatten veelal vakantieliefdes. Dit kan op locatie, zoals in Schotland of Praag, of juist dichtbij huis: in Drenthe of op de Waddeneilanden. Zo ga je met de Romcomnibus op verschillende reizen, de veelal filmische beschrijvingen voeren je mee naar zomerse locaties. Ik werd dus niet alleen verliefd op de mannelijke personages, maar nog meer op de verhalen zelf. Bijvoorbeeld ‘Te grazen’ van Jonkman, waar je de personages langzaam naar elkaar ziet groeien, tegen de achtergrond van de allerschattigste minischaapjes met de leukste namen. Een dikke knipoog naar ander werk van Jonkman: de hervertelling van Pride & Prejudice. Langzaam wordt er naar een climax gewerkt, en je wordt helemaal meegenomen in het verhaal. En ik wil nu natuurlijk ook minischaapjes, kijk dan hoe lief!

Een contrast met bijvoorbeeld het tweede verhaal, waar er minder sprake is van opbouwende spanning tussen de karakters, en je gewoon ongecompliceerd mee kan zwijmelen. Door de verschillende schrijvers en schrijfstijlen zijn de verhalen allemaal net wat anders opgebouwd, waardoor het verrassend blijft. De Romcomnibus neemt je mee op vakantie, en of je nou verliefd wordt op de vakantie of op de vakantieliefde maakt niet uit.

Thematiek

Maar niet alleen de vakantie is een terugkerend thema: veel verhalen bevatten ook (koppelende) vriendinnen en laten zien hoe belangrijk vriendschap is. Ook spelen meerdere verhalen zich af tegen de achtergrond van het verkopen van ijsjes, of een strandtent. Ik krijg spontaan zin om bij een ijssalon te gaan werken, of juist om op yoga-vakantie te gaan na het verhaal van Susan Muskee.

Conclusie

Het is onmogelijk om de diverse Romcomnibus in één recensie goed neer te zetten, want tussen de woordgrapjes van Brenda Broekhart, de minischaapjes van Lisette Jonkman en het filmisch beschreven Praag van Astrid Slootweg en alle andere verhalen zitten zóveel pareltjes! Met recht een zomertopper: dit boek kan niet ontbreken op je vakantie, op het strand of op het balkon.

Tip: tot 13 juli is de Romcomnibus in de aanbieding en betaal je maar €15,95 i.p.v. €18,95. Bel snel jouw lokale boekhandel om een exemplaar te reserveren!

Uitgeverij: MG Publishing
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.