RecensiesThrillers

Sabotage – André Hoogeboom

Iris2301 views

André Hoogeboom schreef eerder over Formule 1, fictie en non-fictie. Zijn tweede fictieboek, Sabotage, neemt je mee naar de meeslepende wereld van snelle auto’s, races en rivaliteit. Kalle Alhainen heeft één doel: het achterhalen van de ware toedracht van het dodelijke ongeluk van zijn vader. Maar iemand doet alles om te voorkomen dat hij de waarheid achterhaalt…

Herkenbaar voor Formule 1-fans

Sabotage doet regelmatig denken aan de laatste seizoenen van Formule 1: het is duidelijk dat Hoogeboom goed onderzoek heeft gedaan naar zijn onderwerp. Hij weet de coureurs ook prachtig te omschrijven:

Het zijn soldaten in dienst van het koninkrijk van de snelheid.

De karakters in het boek hebben trekjes die de gemiddelde F1-fan wel herkent… want welke twee teamgenoten waren vorig seizoen wel érg fel tegen elkaar, en reden elkaar wel eens van de baan? En welke coureur leek op sommige momenten het nachtleven belangrijker te vinden dan de races? Als F1-fan herken je eigenschappen en denk je, ‘zal dit coureur … zijn’? Toch laat Hoogeboom dit in het midden, al vertelt hij wel korte anekdotes in zijn naschrift.

Karakters matig geschetst

Sabotage opent met het perspectief van Joe Jones, een oud-monteur uit het Formule 1 team van Kristian Alhainen. Ondanks dat het dertig jaar geleden is, weet Joe nog als de dag van gisteren dat het ongeluk van Kristian geen toeval was. Om de ware toedracht te achterhalen, zoekt hij contact met de zoon van Kristian: Kalle. Deze is net vervroegd vrijgekomen uit de gevangenis – een feit waar helaas vrij weinig op wordt in gegaan. Wat is er gebeurd? En wanneer is hij dan gestopt met zijn eigen racecarrière?

Het verhaal draait voornamelijk om het achterhalen van de waarheid, waarbij het schetsen van de karakters duidelijk minder belangrijk is geweest. Dat is jammer, want hierdoor kun je niet volledig met ze meeleven. Ook van Kalle en Joe, de twee meest prominente karakters in de zoektocht, wordt er vrij weinig bekend naast wat losse feitjes.

Whodunnit

Door middel van flashbacks en verschillende perspectieven wordt het duidelijk wat er die fatale dag gebeurd is, en dat niet iedereen alles vertelt. Hiermee bouwt Hoogeboom een zorgvuldig plot op, waarmee hij de verschillende verdachten een voor een introduceert. Ondanks dat de afloop geen enorme verrassing is, nodigt Sabotage wel uit tot doorlezen: de korte hoofdstukken lezen vlot en Hoogeboom heeft de spanning goed opgebouwd.

Conclusie

Al met al is Sabotage een heerlijk boek voor de Formule 1-fan. Naast een inkijkje in de wereld achter de schermen, weet de thriller met een goed opgebouwd plot de lezer te boeien.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter