RecensiesRomans

Satori in Parijs – Jack Kerouac

Iris290 views
Satori in Parijs - Jack Kerouac - Readalicious

De Amerikaanse auteur van de Beat Generation Jack Kerouac was in het laatste deel van zijn leven op zoek naar waar zijn voorouders vandaan kwamen. Satori in Parijs is gepubliceerd in 1967 en vertelt het verhaal van een tiendaags bezoek aan Parijs en Bretagne op zoek naar zijn voorouders.

Beat Generation

De schrijfstijl van Satori in Parijs past helemaal in die van de Beat Generation: het voelt als een lange stroom van gedachten en observaties, waarbij de beweging wordt vastgelegd. Tijdens zijn reis is Kerouac ook constant in beweging: hij gaat van de ene naar de andere plek, op zoek naar antwoorden over zijn familie. De stijl sluit hier goed bij aan en draagt bij aan de beleving.

Frankrijk

Kerouac is in Frankrijk op zoek naar zijn familiehistorie, maar het voelt een beetje als onbegonnen werk. Hij heeft weinig aanknopingspunten, dus volgt hij de enige mogelijke aanknopingspunten. Dit leidt hem van Parijs tot Bretagne. Maar ergens tijdens deze reis voelt Kerouac toch verlichting, ‘Satori’ is het Japanse term voor dit gevoel. Satori in Parijs geeft geen goed of volledig beeld van Frankrijk, maar wel een levendig beeld. Het gaat ook veel over kroegen en de Franse dames: het draait vooral om de gedachten en gevoelens van Kerouac en niet om zijn omgeving.

Conclusie

Met Satori in Parijs krijg je een inkijkje in het hoofd van Kerouac en hoe hij nadenkt over zijn zoektocht naar zijn familieachtergrond en de mensen die hij hierin ontmoet. Tof dat het boek nu ook in het Nederlands is vertaald!

Uitgeverij: Uitgeverij Oevers
Vertaler: Johannes Jonkers
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.