RecensiesRomans

De schaduw van de wind – Carlos Ruiz Zafón

Samantha2940 views

Don’t judge a book by its cover, is wat ze altijd zeggen. Stiekem heb ik dat wel altijd gedaan bij dit boek. De schaduw van de wind heeft een afbeelding op de omslag die me aan historische romans doet denken. Begrijp me niet verkeerd: ik hou van historische romans. Maar de combinatie met de titel, de flaptekst en de locatie sprak me niet aan. Grappig, want ik hou ook van boeken én van Barcelona. Ik denk dat ik gewoon een heel eigen invulling aan het boek had gegeven. Er zijn echter een aantal kennissen die helemaal lyrisch zijn over deze roman en ik zag hem op Kobo Plus staan, dus zo geschiedde.

De schaduw van de wind van Carlos Ruis Zafón gaat allerminst over geschiedenis. Daniel Sempere wordt op een dag door zijn vader meegenomen naar het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hij mag daar een boek uitkiezen. Na lang dwalen kiest hij voor De schaduw van de wind, geschreven door ene Julián Carax. Daar is waar zijn avontuur begint: de auteur is gehuld in mysteries en blijkbaar is dit exemplaar het enige dat nog bestaat.

Identiteit

Daniel gaat op zoek om de identiteit van de auteur te achterhalen, maar zijn zoektocht is niet zonder gevaar. Dit maakt de roman interessant, want Ruis Zafón weet heel goed hoe hij de lezer nieuwsgierig moet houden. Als je eindelijk denkt te weten hoe alles in elkaar zit, slaat hij gewoon weer een andere hoek om. Ik moet zeggen dat ik af en toe echt even een ‘wat?!’-moment had, vooral omdat ik dat soort momenten niet in dit boek verwachtte. Extra dynamiek krijgen we dankzij de kleurrijke bijpersonages. Daniel krijgt te maken met verliefdheden en ontmoet al snel een van de leukste personages uit het boek: Fermín Romero de Torres.

O, hoe ik van het personage Fermín hou. Ik denk dat De schaduw van de wind zonder hem een stuk minder geslaagd zou zijn. Hij is een grappig en tegelijk tragisch figuur. Fermín is daarnaast degene die naar mijn mening écht de brug slaat tussen Daniels wereld aan de ene kant, en het grimmige Barcelona van het Franco-regime aan de andere. Praktisch alle personages zijn goed uitgewerkt en hebben een duidelijke drijfveer achter hun acties. Heel sterk.

Oftewel: loved it.

Eindoordeel: 5 sterren

Debuteerde op 5 juni 2018 bij Meulenhoff Boekerij met 'De witte kamer', dat de Gouden Strop won. Schreef ook de thrillers 'Zij die zwijgt' en 'De dwalenden'. Leest zelf van alles, van (historische) romans tot speculatieve fictie en van fantasy tot sciencefiction.

Laat een reactie achter