Boek vs FilmFantasyRecensiesYoung Adult

The Bastard Son & The Devil Himself – Sally Green

Iris384 views
The Bastard Son and the Son Himself - Sally Green - Readalicious

The Bastard Son & The Devil Himself werd al in 2014 gepubliceerd als Half Zwart, maar na de Netflix-adaptatie heeft auteur Sally Green het boek geüpdatet en is het opnieuw uitgebracht. Zelf had ik het niet eerder gelezen (en de serie nog niet gezien), dus voor mij was het boek alsnog nieuw. In The Bastard Son & The Devil Himself groeit Nathan op in het moderne Engeland, waar Fairborn- en Bloedheksen naast gewone mensen leven. Maar Nathan stamt af van beide: wat is zijn rol?

Heksen

De Fairbornheksen zijn goed en de Bloedheksen zijn slecht. Maar Nathan’s vader is een van de meest beruchte en gevreesde Bloedheksen, terwijl zijn moeder een Fairbornheks was. Zijn moeder is overleden, dus Nathan groeit op bij zijn oma en broer en zussen. Nathan wordt anders behandeld door zijn status, en door het boek heen wordt dit erger. Deze vorm van discriminatie, waarbij de vrijheid van een bevolkingsgroep steeds verder wordt ingeperkt, is helaas geen fictie. Hiermee pakt Green meteen een belangrijk onderwerp aan. Want definieert je afkomst of je bloed(lijn) wie je bent, en of je goed of slecht bent?

Hier worstelt Nathan ook mee: hij groeit op tussen de Fairbornheksen en leert waarom Bloedheksen zo vreselijk zijn. Maar is hij dan ook meteen vreselijk? Deze worsteling wordt heel geloofwaardig neergezet.

Goed vs. slecht

Maar zijn de Fairbornheksen wel zo goed? Nathan wordt onderdrukt, en zijn vrijheid wordt steeds meer ingeperkt omdat hij gevaarlijk zou zijn. Maar Nathan wordt weggehaald bij zijn familie en groeit zelfs deels in een kooi op. Dus wie is hier nou slecht, degene ín de kooi, of degene die iemand anders in een kooi zet? Het is minder zwart-wit dan je denkt.

Coming-of-age

Het verhaal start wanneer Nathan 12 jaar oud is. Het verhaal voelt op dat moment ook nog wat kinderlijk, maar de stijl van het boek groeit mee met de leeftijd van Nathan, tot hij zestien wordt. Maar wanneer een heks 16 wordt, moet hij drie inwijdingsgeschenken krijgen van een familielid, anders zal hij sterven. Wanneer steeds meer Fairbornheksen zich tegen Nathan keren, gaat hij op zoek naar zijn vader – the devil himself.

Actie

En dan begint de actie! Waar Nathan eerst in de gaten wordt gehouden en het gevaar sluimerend is, bouwt het zich op. Wie kan Nathan vertrouwen? Zijn familie, het meisje op wie hij verliefd is, of juist de heksen die hij onderweg leert kennen? Het verhaal komt dan in een stroomversnelling. De autoriteiten zitten hem op de hielen, en Nathan moet terugvechten om een kans te maken op overleven.

Conclusie

Door de eenvoudige schrijfstijl en goed opgebouwde spanning leest The Bastard Son & The Devil Himself als een speer! Maar het is vooral de thematiek en de goed opgebouwde wereld die je geïnteresseerd houden. Want goed of slecht is niet zo zwart-wit als je bloedlijn. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg Half wild en het slotdeel Half licht.

Uitgeverij: Moon Young Adult
Vertaler: Lia Belt
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.