FantasyRecensiesYoung Adult

Tussen twee kwaden (Magic Kingdom #3) – Laura Diane

Iris265 views
Tussen twee kwaden (Magic Kingdom #3) - Laura Diane - Readalicious

Waar het tweede deel Tussen twee werelden met een enorme plottwist eindigde, daar gaat Tussen twee kwaden verder! Ayla is op het nippertje ontsnapt uit Epcot, een Disneypark waar mensen worden opgevangen na een orkaan, net zoals in het Magic Kingdom. Maar ze heeft de waarheid ontdekt en moet teruggaan naar het Magic Kingdom, voordat Donna haar wraaklustige plan kan uitvoeren…

Let op: deze recensie kan spoilers over het eerste deel Tussen twee vuren of het tweede deel Tussen twee werelden bevatten.

Kwaden

In Tussen twee werelden bleek dat Ayla zelf niet zo onschuldig is als ze lijkt: ze heeft maandenlang tegen haar vrienden gelogen over haar intenties. Met deze nieuwe informatie kijk je met een andere blik naar de eerdere delen uit de Magic Kingdom-serie. Om Donna tegen te houden, moet Ayla steeds tussen twee kwaden kiezen – dit maakt de titel heel treffend.

Gevoelens

Het verhaal bevat heel veel actie, vooral in de eerste helft van het boek. Om Donna tegen te houden, is het een race tegen de klok. Je zit met ingehouden adem te lezen, het is zó spannend en ik kon het boek ook niet goed wegleggen. Er zit een flink tempo in het boek.

Dit deel gaat veel dieper in op Ayla’s gevoelens over de gebeurtenissen en vooral haar schuldgevoel over de situatie. Aan wie is Ayla loyaal? Haar familie, Donna, of haar nieuwe, gekozen familie uit het Magic Kingdom? Omdat je het verhaal leest uit Ayla’s perspectief, is het voor de lezer wel duidelijk wat haar intenties zijn. Maar haar vrienden geloven en vertrouwen haar niet meer. In Tussen twee kwaden wordt je echt meegenomen in Ayla’s belevingswereld: haar gevoel is het belangrijkste in dit boek. Op het begin doet ze alles om haar eerder gemaakte fouten recht te zetten, maar op een bepaald punt vind ik Ayla wel passief en in de slachtofferrol kruipen. Dit maakt haar wel even minder likeable.

Naast gevoel, is ook mentale gezondheid een belangrijk thema. Door het thema in zo’n dystopische YA te verwerken, maakt Diane het een beter bespreekbaar onderwerp. Je leert de impact ervan op de karakters, op de korte en langere termijn. Maar de andere karakters komen minder voorbij in dit deel (ik miste Owen wel een beetje), want Ayla staat echt centraal.

Disney-sfeer

Net als in de eerdere delen zit Tussen twee kwaden vol met verwijzingen, quotes en andere easter eggs naar het Disney-universum. Dit is weer echt een verrijking van het verhaal. Diane weet de Disneysfeer ook vast te houden: naast de beschrijvingen van het park, weet het verhaal ondanks alle hobbels toch te eindigen met een Disney-like einde – al zijn er wat mij betreft nog wat open puntjes.

Conclusie

Met Tussen twee kwaden heeft Diane een sterk einde van de trilogie geschreven, vol actie én gevoel. Persoonlijk hoop ik nog in extra POV-hoofdstukken in de toekomst, zoals hoe het nu gaat met Donna en Owen, maar na alle cliffhangers heeft Diane een goed afgerond verhaal neergezet waarbij alle puzzelstukjes in elkaar vallen.

Uitgeverij: Clavis Young Adult

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.