RecensiesRomans

Uit het dagboek van Grace -Ciara Geraghty

Iris1210 views

Ben je op zoek naar een lekker boek om te lezen tijdens de zomeravonden? Zoek niet verder! Uit het dagboek van Grace is een roman met de perfecte mix van romantiek, humor en een dieper laagje, wat het tot een heerlijk boek maakt.

Grace, je nieuwe bff

Wanneer Grace op een ochtend wakker wordt, in het bed van Bernard O’Malley – haar ietwat sullige nieuwe collega van de IT-afdeling – weet ze dat het mis is. Haar leven is een puinhoop, maar meteen sluit je Grace in je armen. Geraghty heeft haar zo geschetst dat je van Grace gaat houden, ondanks haar tekortkomingen. Grace beseft dat haar leven een puinhoop is: een saaie baan zonder uitzicht op beter, een relatie op afstand en een gespannen familieband met haar moeder en zussen. 

Maar, Grace is vastbesloten om hier iets aan te doen, en voor de lezer voelt het alsof je een vriendin probeert aan te moedigen om haar leven wat meer op orde te krijgen. Ze gaat beter haar best doen op haar werk, confronteert haar vriendje Shane met zijn gebrek aan aandacht voor haar, en zorgt ervoor dat ze op tijd komt op de afspraken met haar familie. Omdat Grace haar best doet en een likeable karakter heeft, voel je makkelijker met haar mee.

Humor en liefde

Uit het dagboek van Grace bevat twee belangrijke elementen die deze roman tot een succes maken: romantiek en humor. Grace heeft een knappe vriend, maar hij heeft weinig tijd voor haar en ze hebben elkaar al even niet meer gezien. Maar als ze na een fles Bailey’s wakker wordt naast haar ietwat sullige collega Bernard, wordt ze stiekem een beetje verliefd op hem. Ze worstelt met deze gevoelens, maar in plaats van te zwelgen in zelfmedelijden probeert Grace de situatie op een humoristische manier te bekijken. Zoals wanneer ze vertelt over haar goede vriendin Caroline.

Ik had een theorie over deze eindeloze rij kandidaten die samen te vatten viel in de woorden: schoonheid en hersens. Een dodelijke combinatie waar iedere volwassen man een potje van ging zitten janken. Caroline had geen idee van het effect dat haar uiterlijk had op deze gewone stervelingen. De sukkel. Zo knap zijn en he zelf niet eens weten. Het was zoiets als een miljardair die bang was dat hij rood stond bij de bank. Als ik knap was, zou ik veel thuis zitten om in de spiegel te kijken. Dan nam ik foto’s van mezelf en stuurde die naar ter dood veroordeelden om ze op te vrolijken terwijl ze op de naderende dood wachtten.

Grace’ blik op de wereld liet me regelmatig glimlachen, maar ook net zo vaak hardop lachen. Maar, het is niet alleen kommer en kwel. Er is ook een schuldgevoel uit het verleden waar Grace vrede mee moet leren krijgen. Dit zorgt ervoor dat Uit het dagboek van Grace toch wat meer is dan de gemiddelde roman.

Conclusie

Het is niet goed uit te leggen hoe leuk Uit het dagboek van Grace is tot je het boek echt leest. Je sluit Grace (en haar vrienden) in je hart, en ik dacht regelmatig aan haar (‘hoe zou Grace dit vinden?’). Geraghty heeft met Uit het dagboek van Grace een heerlijke humoristische roman met een knipoog neergezet.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter