RecensiesYoung Adult

Unsinkable – Lotte van den Noort

Iris741 views

De Titanic spreekt altijd tot de verbeelding. Of het nou de film met Leonardo DiCaprio is, of een van de véle documentaires en boeken: er is altijd méér te vertellen over het onzinkbare schip. In Unsinkable heeft Lotte van den Noort een complottheorie over het schip als startpunt gebruikt voor haar roman. Hierin wil Katharina Thompson niets liever dan naar Amerika gaan om daar een toekomst op te bouwen met haar verloofde. Maar de Titanic is gedoemd om te zinken…

Katharina of Kitty?

Katharina Thompson had alles: een groot huis met tuin, een gouvernante, status en veel geld. Maar door een onhandige beslissing van haar vader raakte de familie hun fortuin kwijt, én hun status. Katharina gaat dus nu als Kitty door het leven – tot ze weer haar status heeft verworven. Kitty neemt het haar ouders kwalijk dat ze zich hebben neergelegd bij deze nieuwe situatie en komt hierdoor met vlagen over als een beetje een verwend nest. Op dit soort momenten vond ik het moeilijk om met Kitty mee te leven: ze plaatst zichzelf nogal in de slachtofferrol.

Maar wanneer Kitty besluit om op de Titanic te gaan werken en vriendschap sluit met Maggie, wordt ze een steeds leuker karakter. Ze komt een beetje los en haar vriendelijke karakter komt steeds meer naar voren. Maar wanneer ze van haar broer hoort dat de Titanic gedoemd is te zinken, nog vóórdat ze een voet op het schip heeft gezet, begrijp ik haar motieven niet. Weer plaatst ze zichzelf in de slachtofferrol en is ze (te) afwachtend. Als lezer wil je haar aanmoedigen of toeroepen: doe het anders! En dat laat zien hoe goed van den Noort haar karakters neerzet: ondanks dat Kitty een fictioneel karakter is, wil ik haar eigenlijk helpen.

Niet alleen Kitty wordt goed uitgediept: ook de andere personages aan boord krijgen een volledige achtergrondschets. Bijvoorbeeld haar vriendin Maggie, die ook op de Titanic werkt, of hun collega Victoria. Ook een aantal passagiers krijgen een naam en worden uitgebreid geïntroduceerd, waardoor je extra invested bent in deze karakters.

Complottheorie

Maar de uitwerking van de complottheorie, dát is waarmee Unsinkable een onuitwisbare indruk weet te maken. Van den Noort heeft duidelijk goed onderzoek gedaan naar de theorie, en de personages. Een aantal personages is namelijk gebaseerd op échte mensen, die op deze manier een stem krijgen in dit verhaal. Het wordt zo realistisch verteld dat ik me kan voorstellen dat deze theorie een kern van waarheid heeft.

De ijsberg

Het gefluister en de waarschuwingen van Kitty’s broer zorgen voor een sluimerende spanning in Unsinkable. Maar het verhaal komt pas echt in een stroomversnelling als Kitty aan boord stapt en ze weet dat ze niet meer terug kan. Omdat het lot van de Titanic bekend is, weet je dat ze niets kan doen om het schip tegen te houden. Ondanks dat weet van den Noort de spanning goed vast te houden.

Vooral vanaf het moment dat de ijsberg wordt geraakt, word je in het verhaal gezogen. Door de vlotte schrijfstijl zat ik vastgelijmd aan het boek en kon ik niet stoppen met lezen. Op de echte Titanic kwamen 1522 van de 2223 passagiers en bemanningsleden om het leven – het is dus geen verrassing dat Kitty vreselijke dingen te zien krijgt. De wanhoop en paniek bij de passagiers was voelbaar en ik heb met ingehouden adem zitten lezen. Vooral het moment in de reddingsboot, wanneer de realisatie komt wat er is gebeurd – ik kon mijn tranen niet meer bedwingen. Ondanks dat Unsinkable fictie is, is de wetenschap dat mensen zich echt in deze situatie hebben bevonden zo heftig.

Conclusie

Unsinkable weet een van de grootste complottheorieën ter wereld zo levensecht te schetsen. De spanning wordt heel sterk opgebouwd en het verhaal van Kitty en haar medepassagiers is heel pakkend. Het zinken van de Titanic heeft van den Noort zo levensecht opgeschreven dat je zou denken dat ze er zelf bij was. Na Unsinkable ben ik zeker benieuwd naar meer werk van van den Noort!

Uitgeverij: Hamley Books

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.