RecensiesRomans

Vallen en opstaan – Sarah Turner

Iris493 views
Vallen en opstaan Sarah Turner Readalicious-1-min

Sarah Turner’s debuutroman Vallen en opstaan is een boek wat je met een lach en een traan zal lezen. Beth houdt nooit lang iets vol en woont op haar 30e nog bij haar ouders. Dan, op een doodgewone ochtend, verandert alles. Beth krijgt onverwacht de kinderen van haar zus onder haar hoede, en nu kan ze niet opgeven.

Ongeluk

Je kan en wil het je niet voorstellen: Beth’s zus en haar man krijgen een ernstig auto ongeluk. De ochtend begint als alle andere ochtenden – ze zit met een kater op de bank, en heeft zich ziekgemeld voor haar werk. Maar alles verandert als haar vader belt. Dit onvoorstelbare telefoontje is de start van een emotionele rollercoaster, waarin Turner je in een hartverscheurende situatie stort. Dit verlies en de gevoelens van Beth zijn ontroerend beschreven, en zorgen ervoor dat je als lezer wel eens een traantje moet wegpinken. De liefde in de familie staat centraal. In hoe hoopvol iedereen is bij de kleinste positieve aanwijzingen voor herstel straalt de liefde van de pagina’s af.

Opvoeden

De wanhoop van Beth wordt helemaal ernstig wanneer blijkt dat zíj voor de kinderen van haar zus moet zorgen. Haar ouders hebben er weinig vertrouwen in, maar Beth is vastbesloten om tiener Polly en kleuter Ted niet teleur te stellen. Maar dit gaat niet zonder problemen: van de kleine problemen die je aan het lachen maken, zoals het zindelijk maken van een kleuter, tot een puber die liegt en stiekem naar een feestje gaat. De situaties zullen herkenbaar zijn voor ouders – maar Beth is geen ouder en is dit niet gewend. Met vallen en opstaan moet ze leren omgaan met opvoeden. De balans van de hartverscheurende tragedie en de geestige situaties waarin Beth beland zorgen ervoor dat je Vallen en opstaan met een lach en een traan leest.

Karakters

Het sterkste punt van Vallen en opstaan zijn de karakters. Van de leading lady Beth, voor wie je al snel sympathie voelt, haar beste vriend Jory en tot de oudere buurman Albert, die je hart steelt, tot de kinderen Polly en Ted. De karakters zijn zó vol leven geschreven, ze zijn echt levensecht. Beth probeert uit alle macht haar slechte gewoontes aan de kant te schuiven en voor de kinderen te zorgen. Gelukkig heeft ze hulp: onder andere van Albert en Jory. De relaties tussen de karakters zijn ook zo sterk beschreven – bijvoorbeeld de vriendschap tussen Beth en Albert. Dat hij sms’t in capslock en wil leren hoe hij emoji’s gebruikt – en hoe hij probeert Beth te laten inzien dat ze echt niet zo hard faalt als ze denkt. En Polly – die zich als een echte puber afzet van Beth na het ongeluk. Alle karakters zijn briljant beschreven!

Conclusie

Het hartverscheurende verhaal van Vallen en opstaan is een rollercoaster van gevoelens: liefde, vriendschap en verlies staan zó dicht bij elkaar. De briljant beschreven karakters en hun interacties zijn herkenbaar en voelen levensecht, waardoor ik alleen maar meer wil lezen van Turner.

Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaler: Valérie Janssen
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.