RecensiesRomans

Vier wandelaars & een Siciliaan – Marion Pauw, Elle van Rijn, Roos Schlikker & Femmetje de Wind

Iris1269 views
Vier wandelaars en een siciliaan - recensie Readalicious

Ik ben dol op boeken waarin de hoofdpersoon een wandeltocht maakt, zoals Wild van Cheryl Strayed, of Roadtrip van Graeme Simsion & Anne Buist. Daarom was ik ook erg nieuwsgierig naar Vier wandelaars & een Siciliaan. Dus loop ik weg met dit boek, of kun je er beter voorbij wandelen in de boekhandel?

4 vrouwen

Vier wandelaars & een Siciliaan is geschreven door vier vrouwen: Marion Pauw, Elle van Rijn, Roos Schlikker & Femmetje de Wind. Het betreft ook vier vrouwen – Hannah, Bibi, Lot en Joy – op wandelvakantie op Silicië. Het perspectief wisselt tussen de vier vrouwen in de roman, waardoor je niet merkt dat je met verschillende auteurs te maken hebt. De vier personages hebben immers allemaal hun eigen stem. Het is dus juist extra knap dat de verhalen zo goed op elkaar aansluiten en het amper te merken is dat we te maken hebben met een schrijverscollectief – dit is een sterk staaltje samenwerking.

Sicilië

Per dag wordt er aan het begin van de hoofdstukken aangegeven wat de beoogde wandelroute is – inclusief het aantal kilometers en hoeveel stijging/daling er op de route zit. Dit was interessant, maar ik had het gevoel dat ik alsnog weinig van de route mee kreeg. Het verhaal draait vooral om de vier vrouwen, hun interactie en hun eigen worstelingen. Het boek had zich dus wat mij betreft ook op een andere locatie kunnen afspelen. Jammer, want ik had wel zin om meegenomen te worden naar Italië ;).

Wandelen en worstelen

Maar de worstelingen van de vrouwen zorgen er wel voor dat ik maar blééf lezen. Hannah, Bibi, Lot en Joy hebben allemaal hun eigen redenen om te beginnen aan de wandeltocht. Maar ben je wel eens met een groep op vakantie geweest? Er zijn verschillende tempo’s, botsende karakters, ongewenste kamergenoten… Dat is recept voor moeilijkheden. De vier vrouwen hopen tijdens het wandelen dat hun worstelingen minder worden en de (thuis)situatie stabiliseert. In werkelijkheid leren ze juist door het wandelen om beter om te gaan met hun gevoelens en hun worstelingen.

De problemen zijn divers: van gezondheidsproblemen tot huwelijksproblemen tot zaken in je carrière waarop je vastloopt: alle vrouwen hebben hun eigen rugzakje met problemen mee. ‘Elk huisje heeft zijn kruisje, toch?’ Niet alleen het wandelen, maar juist ook de confrontaties met de andere wandelaars zorgen ervoor dat de vrouwen hun eigen problemen onder ogen moeten zien. De karakters van de vrouwen worden goed uitgediept en zorgen ervoor dat je met ze gaat meeleven.

Conclusie

Onder de vrolijke cover van Vier wandelaars en een Siciliaan gaat een diepgaander boek schuil dan ik op het eerste oog had verwacht. Het was niet de wandeltocht in Sicilië die me trok, maar juist de vier wandelaars die elkaar en zichzelf leerden kennen onder de Italiaanse zon.

Uitgeverij: The House of Books
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Vier wandelaars & een Siciliaan via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.