Non-fictieRecensiesReisboeken

Visjes – Een avontuur op Salina – Joost Oomen

Iris612 views
Visjes Joost Oomen Readalicious

Joost Oomen kende ik vooral van zijn deelname aan De slimste mens – ik had nog niet eerder werk van hem gelezen. Maar ik vond hem zo sympathiek tijdens deze deelname, én wie houdt er nou niet van een reisverhaal op een prachtig Italiaans eiland? Reden genoeg om Visjes op te pakken.

Reisverhaal

Joost Oomen en zijn twee metgezellen José en Mirka kiezen een bijzondere tijd om op reis te gaan: ze reisden naar Salina midden in de corona periode. Het is bijna surreëel om weer te lezen over de tijd dat we nog in quarantaine moesten, de tijd dat reizen niet zo vanzelfsprekend was. De reis is naar Salina, een eiland in de buurt van Sicilië. Hij beschrijft het eiland en hun avonturen erg gedetailleerd, ik heb bijna zelf het gevoel om op vakantie te zijn. Het begint al met het eerste hoofdstuk:

Ting

Ting

Ting

Ting

[…]

Je hoort het belletje van de trein bijna zelf!

Rust

Visjes is een kalm boek, ik werd er heel rustig van. De eerder genoemde avonturen van het stel zijn namelijk geen spannende avonturen die je uit je slaap houden, maar eerder dagelijkse beslommeringen wanneer je over een eiland zwerft. Het is de manier waarop Oomen deze zwerftochten en ontmoetingen met de lokale bevolking beschrijft waardoor je mee wordt genomen en ademloos blijft lezen. Maar dat is ook heel passend bij het onderwerp: vissen is (over het algemeen) een kalme sport waarbij je geduld nodig hebt. Langzaam wacht je tot de vissen dichterbij komen en bijten – zo werkt Visjes ook. Langzaam ontvouwt het boek zich.

Maar vangen we nog wat?

De reden van de reis? Oomen wil bewijzen dat de vissen rond Salina gevoel hebben voor poëzie om de toeristen terug te lokken naar het Italiaanse eiland. Hij leest ze voor en schrijft later ook een gedicht waarmee hij hoopt de vissen te vangen. Dit is de rode draad van Visjes en het doel van Joost, maar onderweg beschrijft hij juist ook de vele personen op het eiland met verve.

Conclusie

Visjes is een rustig boek, maar wist mij helemaal te vangen. Ondanks het plan van Oomen om vissen te vangen met poëzie, wat ik als nuchtere Hollander echt wat vind voor kunstenaars, was ik helemaal invested en hoopte ik dat het zou lukken. Maar Oomen nam me vooral mee op vakantie – ik ben spontaan nieuwsgierig geworden naar Salina. En zo lokt Oomen met Visjes meteen zijn eerste toerist naar Salina – en naar zijn andere boeken, want daar ben ik nu ook erg nieuwsgierig naar.

Uitgeverij: Querido
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.