RecensiesYoung Adult

Vliegen – Paulien Weikamp

Iris1032 views
Vliegen Paulien Weikamp

Ummut maakt de verkeerde keuzes: joyriden, de verkeerde vrienden, een belofte doen aan crimineel uit de buurt. Hij lijkt in een vicieuze cirkel te belanden. Maar is Ummut zo’n nietsnut, een vervelende hangjongere, of eerder het product van zijn omgeving?

Invloed

Ummut heeft 2 broers: zijn oudere broer is bolleboos en gaat geneeskunde studeren, en zijn tweelingbroer is gehandicapt en vergt dus veel aandacht van zijn ouders. Ummut valt tussen wal en schap en hangt veel rond met andere jongeren uit z’n flat. Ze gaan naar een veldje, of hangen op een bankje, en roken sigaretten of delen een fles drank. Deze vrienden zijn een slechte invloed, en door groepsdruk voelt Ummut zich gedwongen om te gaan joyriden met de auto van zijn vader. Je merkt aan Ummut dat hij geen slechte jongen is, maar steeds de verkeerde beslissingen maakt door het gebrek aan inbreng van zijn ouders en de slechte invloed van zijn vrienden. Het karakter van Ummut is heel authentiek geschetst en Weikamp weet de beleefwereld en worstelingen van een puberjongen heel goed neer te zetten.

Heden en verleden

Er zijn twee verhaallijnen: het heden en verleden lopen door elkaar. In het heden is het net zomervakantie en Ummut werkt zich weer in de nesten. Hij neemt een baantje via het uitzendbureau en werkt in de plantsoendienst in de buurt van een opvang. Daar ontmoet hij Linda, op wie hij verliefd wordt. De verhaallijn in het verleden gaat over de relatie tussen Ummut en zijn tweelingbroer Ilyas, en wat er is gebeurd waardoor Ilyas gehandicapt is geworden. Het verleden verklaart het gedrag van Ummut.

Racisme

Een thema wat wordt aangetikt maar wat mij betreft wat prominenter besproken had mogen worden, is racisme. Ummut is een Turkse jongen en hij heeft regelmatig te maken met racistische opmerkingen. Tijdens zijn bijbaantje wordt er gedaan alsof Ummut niet hard werkt vanwege zijn afkomst. Op meerdere momenten in het boek wordt Ummut racistisch bejegend, maar dit wordt amper opgepikt en niet geadresseerd. Hier had Weikamp nog een verschil mee kunnen maken.

Conclusie

Door het open einde voelt Vliegen een beetje onaf, ik had graag geweten of Ummut zich nog úit de nesten wist te werken. Met de eenvoudige schrijfstijl vlieg je door het boek heen en is het makkelijk weg te lezen. Een zeer sterk debuut!

Uitgeverij: Querido
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.