FantasyRecensiesYoung Adult

Vloek van vuur en schaduw – Emmy van Ruijven

Iris441 views
Vloek van vuur en schaduw - Emmy van Ruijven - Readalicious

Schotland, magie en een kostschool – dat zijn de ingrediënten van Vloek van vuur en schaduw. Maire heeft een beurs gekregen en mag een semester naar een kostschool in Schotland. Ze is helemaal klaar voor een nieuw begin, maar haar nieuwe vrienden hebben een bijzondere hobby: ze zijn lid van een heksencoven! Dat lijkt leuk, tot er iets mis gaat…

Schotland

Zelf wil ik al jaren een keer naar Schotland, en Vloek van vuur en schaduw bevestigt voor mij het beeld van dit land. De kostscholen, de landhuizen, de natuur – van Ruijven weet de scènes filmisch te beschrijven, waardoor ik toch het gevoel heb dat ik zelf in Schotland ben. Maar ook het Schotse weer vergeet ze niet – ik krijg van Vloek van vuur en schaduw zelfs zin om in de Schotse regen rond te lopen. Het boek voert je mee naar de kostschool en de omgeving is bijna tastbaar.

Magie

Op haar nieuwe school maakt Maire al snel vriendinnen: Phi, Olivia en Charlotte. Deze vriendinnen zitten bij de heksencoven, en zijn ook in hun vrije tijd bezig met magie. Dit varieert van stenen die ze in de kamer hebben liggen, tot wierook branden, tot het gebruik van spreuken. Ze zijn moderne heksen: Vloek van vuur en schaduw is wel een fantasy-boek, maar de magie die ze uitoefenen is iets wat ook heksencovens in de échte wereld beoefenen. Het gebruik van (edel)stenen en wierook is tegenwoordig niet meer raar in onze samenleving, maar in het boek gaat het wat verder…

Het lijkt namelijk alsof iemand een vloek over de coven heeft uitgesproken. Er gebeuren rare dingen en het is niet veilig. In de proloog wordt dit al duidelijk gemaakt, maar daarna vind ik de opbouw van de spanning wat lang duren. Maar wanneer de sfeer echt begint om te slaan, pakt het verhaal me helemaal en wil ik alleen maar weten wie er achter zit.

Meer uitleg?

Het perspectief wisselt tussen Maire, haar vriendinnen, maar ook bijvoorbeeld de bibliothecaresse – die meer weet over de coven in het verleden. Door deze wisselingen wordt je nieuwsgierigheid gevoed, al had ik wel al snel een vermoeden.

Wel had ik liever méér uitleg gezien, of hoop ik dat er nog een vervolg komt op Vloek van vuur en schaduw. Ik blijf namelijk na het lezen met nog een aantal vragen zitten: over Maire, de coven, de school en hoe de magie werkt. Dit had ik graag uitgebreider beschreven gezien (ik ben gewoon érg nieuwsgierig), of kunnen we nog een boek over Maire en haar vriendinnen krijgen?

Conclusie

Deze magische YA neemt je mee naar Schotland. Het verhaal begint wat langzaam, maar komt daarna in een stroomversnelling en weet zeker te boeien. Sommige zaken had ik wat meer uitgewerkt willen zien – of hoop ik in een vervolg meer over te kunnen lezen.

Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Dit boek heb ik gewonnen bij een winactie op Chicklit. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.