Non-fictieRecensies

Volwassen worden is optioneel – Marloes de Vries

Lucia2597 views

Naar dit prentenboek was ik heel benieuwd. Ik volgde Marloes de Vries al op Instagram, want met 108k volgers is ze een Instagramheld. Samen met Uitgeverij Blossom Books maakte ze het boek Volwassen Worden is Optioneel.

Het thema is duidelijk: volwassen worden kan best gecombineerd worden met kinds blijven. Ik denk dat haar mini-strips vooral herkenbaar zijn voor twintigers en dertigers. Marloes schrijft over hoe het is om single te zijn (en op Tinder te gaan), om iemand te vinden en daarmee kneuterig op de bank te hangen.

Het mooie aan dit boek is dat het introverten viert. Marloes maakt bankhangen cool, snacken lijkt een dieet voor geluk (ik krijg er gewoon trek van) en imperfectie de brug naar zelfacceptatie. Dit boek is een eerlijk tegengeluid in onze wereld vol perfecte socialmediaprofielen en mensen die geen suiker eten (Marloes in ieder geval lekker wel!).

En niet alleen viert ze introverten, ook helpt ze je bikini-ready te worden in drie eenvoudige stappen (en nee, het heeft niets te maken met een sportschool). Onderstaande strip vond een mooie boodschap naar alle vrouwen die met zelfacceptatie worstelen en zichzelf misschien wel ’te dik’ vinden.

Het enige dat ik jammer vond nadat ik het boek uithad, is dat het erg gefragmenteerd is. Hoe kan dat ook anders; met losse strips? denk je nu misschien. Maar ik zag in het begin van het boek een duidelijke opbouw in het boek. Marloes was single, accepteerde dat en vond een nieuwe vriend. Maar daarna hangt alles losjes aan elkaar, terwijl er misschien ook nog ruimte was qua een ontwikkeling van de hoofdpersoon op het gebied van zelfacceptatie (dus eerst de strips over onzekerheid – jezelf vergelijken met andere op Instagram – en daarna hoe zij zichzelf bijvoorbeeld bikini ready maakt). Ik denk dat het einde van het boek dan meer ‘afgesloten’ zou voelen voor mij, omdat ik deze ontwikkeling dan meelees (en meemaak als lezer). Dit is misschien een mooie uitdaging voor Marloes haar volgende boek (*hint hint*), zonder afbreuk te doen aan losse strips tussendoor.

Eigenlijk koop ik nooit meer ‘stripboeken’. Maar voor Marloes heb ik me opengesteld, want het is duidelijk dat ze iets te vertellen heeft. Ik heb het boek met veel plezier gelezen en natuurlijk was het véél te snel uit.

Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.

Laat een reactie achter