Non-fictieRecensies

Waarom vrouwen minder werken dan mannen (en dat ook jouw probleem is) – Liesbeth Staats

Iris1033 views
Waarom vrouwen minder werken dan mannen Readalicious

In Nederland staan ‘we’ bekend als deeltijdprinsesjes. Gemiddeld werken de Nederlandse vrouwen, vergeleken met de rest van de Europese Unie, ook veel in deeltijd. Maar in plaats van met je vinger wijzen, kun je ook nadenken: waarom? Dat is wat Liesbeth Staats doet in Waarom vrouwen minder werken dan mannen. Een duidelijke uiteenzetting van de arbeidscultuur in Nederland.

Persoonlijk

Staats betrekt het verhaal van deeltijdwerken op zichzelf en geeft ook vele voorbeelden uit haar eigen ervaringen en omgeving. Ze geeft ook voorbeelden uit haar eigen werkomgeving, dit maakt het een persoonlijk boek. Dat maakt het boek wel persoonlijk, maar ik mis hierdoor soms wel een breder perspectief. Bij voltijd en deeltijdwerk wordt er altijd veel naar andere partijen gewezen – verschillende generaties en de rolverdelingen in die generaties – en ik zou het juist interessant hebben gevonden als er ook meer partijen hierover aan het woord zouden zijn geweest. Toch vind ik het een goede aanpak voor Waarom vrouwen minder werken dan mannen, want Staats legt hierdoor geen andere partijen woorden in de mond.

De feiten

Waarom vrouwen minder werken dan mannen staat vol met cijfers. De loonkloof in Nederland bedraagt 14,8%. Nederlandse vrouwen verdienen gemiddeld 4 euro per meer minder dan mannen. 32% van de Nederlandse moeders met jonge kinderen heeft thuis een aparte werkruimte voor het thuiswerken, tegenover 57% van de vaders. Deze feiten worden groot op losse pagina’s gezet, maar worden ook regelmatig uitgelegd en genuanceerd in de tekst. Het wordt duidelijk waarom vrouwen in deeltijd werken: deels is dit een gevolg van overheidsbeleid, maar ook deels omdat vrouwen veel (onbetaald) werk in huis doen, en wanneer vrouwen kinderen krijgen heeft ook iedereen een mening over het aantal uren dat je werkt – of dit nou fulltime of parttime is. Er is eigenlijk niet 1 reden aan te wijzen, dus dit is ook niet per se een probleem met 1 oplossing. Het is wel duidelijk dat de politiek nu aan zet is om in ieder geval het voltijds werken voor twee partners in een gezin aantrekkelijker te maken.

Aan de vrouwen

Waarom vrouwen minder werken dan mannen zet je vooral aan het denken – maar voor mij waren veel van de door Staats benoemde problemen al vrij bekend omdat ik me graag verdiep in dit onderwerp. De toon in het boek richt zich op vrouwen, maar voor vrouwen die al meer weten over dit onderwerp is dit vooral een korte opfriscursus. Dan rijst bij mij de vraag; wie is de beoogde lezer van dit boek? Wellicht zou een tegenhanger – geschreven voor mannen, zodat het hen duidelijk wordt gemaakt in hoeverre zij invloed hebben op het in stand houden van de deeltijdcultuur in Nederland, een mooie aanvulling zijn!

Conclusie

Waarom vrouwen minder werken dan mannen bevat niet veel nieuwe informatie, maar wel hele relevante. Eigenlijk zou iedereen dit boek moeten lezen, zodat ‘we’ in Nederland ons in ieder geval realiseren waar onze deeltijdcultuur vandaan komt. Misschien dat we dan al minder naar elkaar gaan wijzen wanneer iemand besluit meer of minder uren per week te werken, of dit nou een mannelijke of vrouwelijke werknemer is.

Uitgeverij: De Bezige Bij
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.