FeelgoodRecensies

Waddenliefde-serie – Susan Muskee

Iris152 views
Waddenliefde-serie Susan Muskee - Readalicious

Vakantieliefde van eigen bodem? In de Waddenliefde-serie van Susan Muskee zwijmel je weg naar de Waddeneilanden. Van Texel tot second chance romance, van Vlieland tot de one bed trope. Dit is de summer romance waar je op zat te wachten!

Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog én Borkum

De Waddenliefde-serie bestaat uit 6 omdraaiboeken. Het zijn dus kortere verhalen dan je gewend bent, samen passen de 6 verhalen in 3 paperbacks. Het omdraaiboek is al een toffe gimmick: move over sprayed edges, is dit de nieuwste trend?

In ieder boek vertelt Muskee een ander feelgoodverhaal op een ander Waddeneiland. Hiermee weet ze de sfeer van de eilanden, en hun unieke vibes goed te vangen. Zelf ben ik alleen ooit op Texel geweest, maar na het lezen van deze Waddenliefde-serie heb ik meteen een extra notitie gemaakt om de eilanden in de toekomst te bezoeken. Ook de personages beamen de gevoelens over de Waddeneilanden, én de boeken bevatten feitjes over de eilanden. Ook al is de serie deels fictie, het voelt toch alsof ik onze Waddeneilanden beter leer kennen en er zelf rondloop of -fiets.

Tropes

Ieder boek bevat een trope: van enemies-to-lovers tot forced proximity, en meer. Voor de geoefende romance-lezers is het heerlijk om zo te blijven lezen en ik mis maar één ding: een bingo-kaart met de tropes om ze af te strepen tijdens het lezen. Is dat te regelen?

Mijn voorkeur heeft de friends-to-lovers trope op Terschelling: dat is mijn favoriete boek uit deze serie. Valerie is al jaren verliefd op haar jeugdvriend Tobias, maar ze probeert de gevoelens te onderdrukken. Maar dit wordt steeds moeilijker wanneer hij op date gaat en ze jaloers wordt! Ik genoot van deze verhaallijn, van Nanda en van de manieren waarop Valerie haar gevoelens niet wilde toegeven. Maar

Ook Schiermonnikoog was een favoriet: Josje is ceremoniemeester op de bruiloft van haar zus. Er gaat vanalles mis, maar gelukkig is ze een goed team met de wedding planner Anne. Of zal ze toch terugkomen bij haar ex, die ook op de bruiloft is en haar toch niet kan vergeten? In ieder boek kan je iets vinden: bij de ene was het de trope, de ander de book boyfriend, of juist een van de karakters waar ik echt wég van was.

Cross-overs

De cross-overs maken deze serie tot een heel prettig geheel. Verschillende karakters kom je op meerdere eilanden tegen: ik was al heel snel weg van Cor en Marie, die uiteindelijk op Borkum ook hun eigen verhaal krijgen. Maar ook Ed, Bep, een boek, óveral zijn knipogen naar de andere eilanden. Je kan de boeken dus heel goed los lezen, maar als je ze in de serie leest dan krijg je extra dimensie in de verhalen. En toen één van de karakters ergens een opmerking maakte over een cactus, verwachte ik bijna nóg een cross-over: ‘omarm de cactus’?!

Humor én diepgang

De boeken wisten me regelmatig aan het lachen te maken. Met kleine woordgrapjes zoals ‘de commandant van Guantanamo Thee’, of wanneer een karakter zelfspot heeft en zegt dat zeniet eens doorhand dat ze haar adem inhield, en zich afvraagt of ze in een personage aan het veranderen is. Ik vóel bijna Muskee naar haar lezers knipogen in deze scène. Tijdens het lezen op mijn e-reader heb ik de ene na de andere passage gemarkeerd met een ‘hahaha’: ik genoot van alle humoristische scènes.

De kracht van de boeken ligt aan de combinatie van een lach én een traan, zonder dat het te zwaar wordt. Bijvoorbeeld in Terschelling, waar hoofdpersonage Valerie worstelt met rouw. Muskee weet deze gevoelens spot on te beschrijven.

Conclusie

Ik wil op wandelvakantie op Texel, of op stilteretraite op Borkum! De romantiek straalt van alle pagina’s af: van een perfecte eerste kus op Vlieland tot de verliefdheid van Valerie op Terschelling die ik tot in m’n tenen voel tot de liefde en het begrip tussen Cor en Marie op Borkum: alle liefdesverhalen hebben stuk voor stuk mijn hart gestolen. De zorgvuldig uitgewerkte tropes en karakters die een hoop diepgang hebben, zorgen voor een hele prettige serie. De humor maakt het af en zorgt ervoor dat dit de summer romance is waar je op zat te wachten.

Lees ook de rest van de recensies in de blogtour:

Uitgeverij: HarperCollins Holland
Dit boek heb ik ontvangen via de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het Waddenliefde-serie (of een van de losse boeken) via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.