RecensiesYoung Adult

Weg van jou – Sophie Jansen

Iris1381 views

Na haar debuutkomt Sophie Jansen nu met haar volgende boek Weg van jou. Deze YA-thriller volgt weer een vriendengroep, en het is al snel duidelijk dat Jansen als docente op de middelbare school veel affiniteit heeft met de doelgroep. De vriendinnen Juul, Fenna en Sam kijken uit naar de Romereis van school, maar die blijkt minder ongevaarlijk dan gedacht…

Schoolreisje

Schoolreisjes zijn een van de hoogtepunten van je middelbare schooltijd. Zo ook voor de vriendinnen Juul, Fenna en Sam. Ze zijn op van de zenuwen, en Jansen weet precies te schetsen waarom zo’n schoolreisje zo’n belangrijk moment is voor hen. Dit brengt je als lezer meteen terug naar jouw schoolreisjes, maar zorgt ervoor dat dit boek voor de leeftijdsklasse helemaal relevant is. Het stiekem kopen van drank, de crush op een van je klasgenoten, met je vriendinnen lachen om de docenten: Jansen weet perfect de sfeer te schetsen in Weg van jou.

When in Rome

Maar de stad Rome is secundair aan de (tiener)problemen die Jansen aansnijdt. Zoals het hebben van een crush, vooral wanneer dit is op het vriendje van een van je vriendinnen. Daarnaast hebben de meiden ook hun eigen problemen. Het grootste deel van het verhaal wordt verteld vanuit Juul. Sinds kort zijn haar ouders uit elkaar, en ze heeft daar moeite mee. Maar ook Fenna heeft haar zorgen. Helaas blijft het karakter van Sam nogal op de achtergrond, ik had ook graag wat meer informatie over haar thuissituatie of een achtergrondverhaal voor haar gezien. Toch weet Jansen, net als in Volg me, hedendaagse thema’s aan te snijden.

Niet ongevaarlijk…

Maar de reis naar Rome is niet zonder gevaar. Er blijkt een gevaarlijke crimineel te zijn ontsnapt, en dit zet de boel op scherp. Wanneer Fenna dan spoorloos is verdwenen, wordt de schoolklas onrustig. De vriendengroep krijgt vervolgens vage berichten met aanwijzingen, maar wat moeten ze doen? Ik vind helaas dat – net als in Volg me, de ontknoping wat afgeraffeld is. Jansen geeft regelmatig hints naar wat er gaat gebeuren, maar ik had graag wat meer achtergrond van de dader willen hebben.

Conclusie

Met Weg van jou heeft Jansen weer een sterk boek neergezet, een waarin duidelijk is dat ze echt oog heeft voor de doelgroep. Het boek is zeer vlot geschreven, binnen een paar uur vlieg je er doorheen. De tienerproblemen zijn zeer realistisch, maar de uitwerking had wat uitgebreider gemogen.

Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.