FeelgoodRecensies

Wie ik ben zonder jou – Susan Muskee

Iris343 views
Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee - Readalicious

Joy (27) heeft haar leven uitgestippeld en haar Pinterest-board voor haar bruiloft klaar staan als haar vriend verliefd wordt op een ander. Bij Frida (72) staat haar leven al 3 jaar in de wachtstand, sinds haar man overleed. Maar wanneer de vrouwen elkaar ontmoeten, is dit het begin van een bijzondere vriendschap… Susan Muskee is voor mij wel de queen van meeslepende en échte karakters schrijven. Hoe vond ik Frida en Joy?

Tweede kans

Iedereen verdient een tweede kans, in het leven én in de liefde. Tenminste, dat staat groot op de cover van Wie ik ben zonder jou. Maar om een tweede kans te krijgen, moeten Joy en Frida eerst elkaar vinden. En zichzelf. Na een toevallige ontmoeting op een bankje in het park sluiten ze een bijzondere vriendschap. Ondanks het leeftijd- en generatieverschil, hebben ze een gezamenlijk doel.

Dus ze gaan aan daarmee aan de slag, met behulp van zelfhulpboeken. Iedere week een ander boek, en iedere week nieuwe doelen (die heel leuk op post-its in het boek staan. Dit zorgt wel voor een extra touch). Zó herkenbaar ook voor iedereen die wel eens geïnspireerd raakt van zelfhulpboeken. En hilarisch om eens echt de adviezen te volgen. Omarm de cactus!

Joy & Frida

Joy en Frida stelen je hart. Ik ben altijd enorm onder de indruk van hoe Muskee haar personages schetst, en dat is ook in Wie ik ben zonder jou weer heel sterk gedaan. De personages blijven je bij! Het perspectief wisselt per hoofdstuk tussen de twee vrouwen, en je leert ze zo goed kennen – inclusief al hun gedachten en gevoelens. Hierdoor ga je extra met ze meeleven. De twee vrouwen proberen zichzelf terug te vinden nadat ze niet meer samen zijn met hun geliefde. In het geval van Joy is het een break-up waarna ze ineens op straat staat, en bij Frida is haar man overleden.

Liefde & vriendschap

Het boek gaat dus ook heel erg over liefde. Maar de romantische liefde is ondergeschikt aan andere soorten liefde. De liefde voor jezelf en de vriendschappelijke liefde die de vrouwen voor elkaar ontwikkelen zorgen voor hartverwarmende scènes. Want ondanks de verschillen in karakter (ik voel toch een beetje grumpy vs. sunshine hier) én generatie, worden Joy en Frida goede vrienden. Juist in hun verschillen halen ze elkaar uit hun comfortzone: of het nou gaat om een vegan ijsje of je hart weer openstellen.

Wie ik ben zonder jou is ook erg grappig, bijvoorbeeld wanneer Joy en Frida proberen binnen te komen in het oude huis van Joy. Het blijkt ineens dat Frida een hoop interessante talenten heeft… Of de naam van de moestuinvereniging: ‘Op Hoop Van Regen’. Ik moest regelmatig hardop lachen om het boek. Enneh, Frida is echt lifegoals. Ik vind haar wel een beetje Betty White-vibes hebben soms.

Advies

Wie ik ben zonder jou staat ook vol goede oneliners met advies. Er staat heel veel levenswijsheid in dit boek! Bijvoorbeeld van Frida, of van de buurvrouw Cecile. Zoals:

“Piekeren neemt de zorgen voor morgen niet weg, maar wel de kracht van vandaag.”

Of:

“Ook door kleine ruitjes kan de zon schijnen.”

De combinatie van het verhaal, de geweldige karakters en deze goede adviezen zorgen ervoor dat ik regelmatig kippenvel kreeg tijdens het lezen.

Conclusie

Susan Muskee did it again! Ik moest lachen én huilen om Wie ik ben zonder jou. Van de twee zeer meeslepende karakters en hun emotionele reis tot het beetje romance tot de hilarische en onhandige scènes. Maar ook alle wijsheden die het boek meegeeft, zoals bovenstaande tegeltjeswijsheid tot het op de hak nemen van boomers (toch lekker, zo’n vriendschap tussen twee generaties). Ik ben fan!

Uitgeverij: HarperCollins Holland
Dit ebook heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Wie ik ben zonder jou via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.