RecensiesYoung Adult

Wij leugenaars – E. Lockhart

Iris123 views
Wij leugenaars - E. Lockhart - Readalicious

De familie Sinclair heeft een geheim, maar ze praten er niet over. Cadence is de oudste kleindochter en elk jaar brengt ze de zomer door op het privé-eiland van haar opa met haar familie. En dan gebeurt er iets onomkeerbaars. Nu is Cadence na twee jaar afwezigheid voor het eerst terug op het eiland. Wat is er twee jaar geleden gebeurd?

De leugenaars en de familie

Met Wij leugenaars neem je een kijkje in het leven van een rijke familie. De familie Sinclair bezit haar eigen privé-eiland, waar ze ieder jaar op vakantie gaan. Daar spreekt Cadence altijd met haar neef Johnny, nicht Mirren en vriend van de familie Gat. Samen vormen ze ‘de leugenaars’. Maar buiten de vakantie om spreken ze elkaar nooit: het is een parallel wereld. Ze zeggen ook: “Je hoeft niet te zijn wie je thuis bent.”

Het verhaal wordt afgewisseld met sprookjes over een koning met drie dochters. Dit verwijst naar de opa en zijn drie dochters, die ruzie maken over de erfenis. De sprookjes voelen als een soort teken wat er gebeurd is, waardoor je alleen maar nieuwsgieriger wordt. De familie maakt ruzie over het vastgoed en de erfenis, tot ongenoegen van de leugenaars. Vooral Gat, die niet is opgegroeid in zo’n welgestelde familie, weet de pijnpunten goed aan te wijzen. Geld maakt niet gelukkig: het zorgt in de familie Sinclair vooral voor frictie.

Mysterie

Wij leugenaars switcht van het heden naar het verleden: zomer vijftien, om precies te zijn. In deze zomer heeft Cadence een hoofdwond opgelopen, waardoor ze de afgelopen jaren last heeft van zware migraines. Ze is niet meer terug op het eiland geweest, tot nu. Ze kampt met migraine en geheugenverlies: het is duidelijk dat ze een trauma heeft opgelopen. Maar wat is er gebeurd?

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Cadence, waardoor je als lezer net zo onwetend bent als zij. Het is onduidelijk wat er is gebeurd twee jaar geleden, en via flashbacks krijg je de puzzelstukjes over wát er echt gebeurd is. En deze onwijze plottwist zag ik niet aankomen! Lockhart weet het verhaal zo mysterieus op te bouwen dat je weet dat er iets aan de hand is, maar deze uitkomst had ik niet geraden.

Conclusie

Met Wij leugenaars schreef Lockhart een boek met een sterke spanningsboog. Je blijft als lezer zo in het ongewisse, dat je nieuwsgierig wordt naar wat er is gebeurd. Je móet blijven lezen tot je vragen zijn beantwoord!

Uitgeverij: Rainbow
Vertaler: Sandra van de Ven
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Wij leugenaars via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.