Wijn in de Lage Landen – Meta van den Boomen
Hou je van wijn, maar wil je er meer over weten? Of ben je op zoek naar een cadeau voor een wijnliefhebber? In Wijn in de Lage Landen neemt Meta van den Boomen je mee de mooiste wijndomeinen in Nederland en België. Gecombineerd met de prachtige foto’s door Sarah Distel waan je je zelf op de wijndomeinen.
Wijnkenner of niet?
Vooropgesteld: ik ben zelf totaal geen wijnkenner. Maar een goed glas wijn kan erg lekker zijn. Dus hoe is Wijn in de Lage Landen voor een niet-wijnkenner? Ik ken geen druivenrassen, maar vond dit totaal niet storend. Er wordt namelijk daarna ook uitgelegd hoe de wijnen proeven en bij welke gerechten ze goed te combineren zijn. Ook bevat het boek nog een verklarende woordenlijst, zodat ik meteen meer leer over wijn en het proces van het maken. Zo zal de vinoloog waarschijnlijk wel meer informatie uit Wijn in de Lage Landen halen, maar is het boek ook heel toegankelijk voor de gewone wijnliefhebber!
Diversiteit
De combinatie van tekst en foto’s zorgen ervoor dat je het gevoel hebt dat je zelf op de wijndomeinen rondwandelt. De domeinen zijn per regio ingedeeld, en er wordt regelmatig aangegeven wat nou het verschil kan maken tussen deze plekken. Van de frisse zeewind in Zeeland tot de heuvelachtige grond bij Nijmegen – Nederland is divers, dus de geproduceerde wijnen zijn ook divers. Maar Vlaanderen wordt niet vergeten: ook hier hebben van den Boomen en Distel verschillende wijndomeinen bezocht.
Ik wist helemaal niet dat er al zó veel lokale wijnen in Nederland werden geproduceerd: de kans is groot dat ook bij jou in de buurt al een wijndomein te vinden is. Super leuk, want bij veel domeinen kun je even langs voor een wijnproeverij, of om flessen wijn van het domein te kopen. In het kader van koop lokaal is dit zeker een aanrader!
(Sfeer) proeven
Door de achtergrondverhalen van de wijnboeren, hoe ze zijn begonnen en hoe ze hebben besloten om voor bepaalde druivenrassen te gaan, zorgt ervoor dat Wijn in de Lage Landen aanvoelt als een hele persoonlijke tour waarbij je sfeer kan proeven op de verschillende domeinen. De bedrijven zijn ontstaan uit passie, die ook regelmatig wordt doorgegeven aan volgende generaties. De passie voor wijn en het maken en ontwikkelen van de perfecte wijn straalt van de pagina’s af.
En door de beschrijvingen van hóe de wijn smaakt, loopt het water me in de mond – ik kan het bíjna zelf proeven. Ik laat me helemaal meeslepen tijdens het lezen en kreeg meteen zin om de wijndomeinen te bezoeken. Een picknick in de Betuwe, een agriturismo in West-Friesland of een wijnkasteel in Vlaanderen – ik krijg meteen zin om deze prachtige plekken te bezoeken.
Conclusie
Van Wijn in de Lage Landen krijg je meteen zin in een lekker glaasje Nederlandse of Vlaamse wijn – en om de prachtige wijndomeinen te bezoeken. De doorgewinterde vinoloog zal ook alle inhoudelijke informatie over opleidingen en druivensoorten interessant vinden, maar zeker de gewone enthousiasteling kan ook alle kanten op met dit boek. Leuk voor (amateur)vinologen, wijnliefhebbers, Bourgondiërs die graag lokaal drinken en om cadeau te doen! Met een flesje (Nederlandse of Vlaamse) wijn erbij kun je hier ook zéker iemand blij mee maken.
De boekpresentatie van Wijn in de Lage Landen werd gehouden op het Betuws Wijndomein. Bekijk hier een sfeerimpressie van de boekpresentatie:
Uitgeverij: Terra
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.