FeelgoodRecensiesRomans

Winter op Kreta – Eva de Wit

Iris1269 views
Winter op Kreta - Eva de Wit - Foto Readalicious

Nu we in Nederland weer in lockdown zitten, is het extra aanlokkelijk om naar een warm eiland te gaan. Lees jezelf naar Kreta in Eva de Wit’s Winter op Kreta, waarin Barbara besluit haar winter op Kreta door te brengen. Ze moet bijkomen van het bedrog van haar partner – op het professionele vlak én privé. Maar op de Griekse olijfgaard ontmoet ze Sanne, die ook ergens voor wegloopt…

Bedrogen

Barbara heeft een goedlopend kledingbedrijf, en haar partner Norbert doet de verkoop in Amerika. Maar er komen vervalsingen op de markt, en veel buitenlandse bestellingen worden ineens geannuleerd. Barbara besluit wat eerder op vakantie te gaan dan gepland, maar dan ziet ze Norbert met een andere vrouw. Al snel blijkt dat Norbert ook achter de vervalsingen zit. Hoe had ze hem ooit zo kunnen vertrouwen? Je voelt met Barbara mee in Winter op Kreta: ik voelde me net zo bedrogen als Barbara zelf.

Op naar Kreta

Wanneer de roddelpers zich op op Barbara stort, besluit ze onder te duiken op Kreta. Met een valse naam en geverfd haar denkt Barbara even te ontkomen aan de realiteit. Dan ontmoet ze in Heraklion Andres, die haar uitnodigt om mee te gaan naar zijn olijfgaard. Daar leert Barbara het echte Griekse leven kennen, maar ook tegen Andres vertelt ze niet wie ze is. Maar steeds als er olijfplukkers komen, is Barbara bang om ontdekt te worden. Ze houdt afstand van de andere mensen, totdat ook Sanne op de olijfgaard komt.

Een belangrijk thema van Winter op Kreta is de vriendschap tussen Barbara en Sanne. Beide worstelen heel erg met hun eigen problemen en durven elkaar niet in vertrouwen te nemen. Maar wanneer ze dit wel doen, werkt dit helend. Gedeelde smart is halve smart, nietwaar? De vrouwen leren elkaar beter kennen en vormen een band. Dit is een belangrijk deel van het boek.

Spanning

Maar dan sluipt er iemand rond op de olijfgaard. Wat is er gaande? Ik bekijk het achterflap van Winter op Kreta nog eens: is dit een roman of een thriller? Het wordt wel héél spannend, en de Wit weet ervoor te zorgen dat ik met ingehouden adem zit te lezen. De bedreigingen aan het adres van Barbara én Sanne worden steeds concreter en de vrouwen lopen gevaar. Maar dan lijkt ook Andres zich verdacht te gedragen: is hij ook wel zo onschuldig als hij lijkt?

Conclusie

De Wit weet de spanning in Winter op Kreta goed op te bouwen en zorgt ervoor dat ik al zit te kijken naar vliegtickets. Een enkeltje Heraklion s.v.p.! Toch weet Winter op Kreta nog met een hoop feelgood uit de hoek te komen, waardoor je de roman met een grote glimlach kan uitlezen.

Uitgeverij: Uitgeverij Zomer & Keuning
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.