RecensiesYoung Adult

Woorden van glas – Pamela Sharon

Iris476 views
Woorden van Glas - Pamela Sharon - Readalicious

In Woorden van Glas is van alles mis op het Corbeau College. Summer is er klaar mee en besluit er wat aan te doen. Tijdens het nablijven ontmoet ze de populaire Nova. En dus besluiten Summer en Nova een anonieme website op te richten waar leerlingen filmpjes in kunnen sturen over alles wat er misgaat op school. Maar dan loopt het uit de hand…

Online pesten en erbij horen

Online gedrag en pesten is een belangrijk thema op scholen. Daarmee heeft Woorden van glas meteen een belangrijke boodschap over pesten, maar ook over niets doen wanneer er gepest wordt. Summer wordt gepest omdat er een video van haar rondgaat waar ze haar bikinitopje verloor op het strand. Ze hoopt dat het zo overwaait en dat iemand anders het mikpunt van het geroddel wordt. Maar is dat wel de oplossing?

‘Ik ben niet de enige die belachelijk gemaakt wordt en ik weet niet zo goed of ik me daar opgelucht of juist boos over moet voelen.’

Summer wil er eigenlijk vooral graag bij horen. Haar beste vriendin Alana is verhuisd en nu heeft Summer geen vrienden meer. Wanneer ze bij het nablijven met de populaire Nova begint op te trekken, gaat het verhaal ook heel erg over erbij willen horen.

Sharon weet de puberstruggles van erbij horen en populair willen zijn heel herkenbaar en scherp te beschrijven. Ook komen er andere belangrijke thema’s voorbij: van gescheiden ouders en gezinssituaties tot seksualiteit en het uitzoeken van wie je nou bent.

Aan de schandpaal

Summer en Nova richten een anonieme website op waar pesters aan de online schandpaal genageld worden. Maar zijn ze hiermee wel een haar beter? Of kan dit ook niet? Iedereen moet er aan geloven: leerlingen én leraren. Maar de filmpjes worden steeds explicieter en het loopt uit de hand.

De website begint als een idee om wat te doen aan de toxic sfeer op school, maar de blogs worden steeds persoonlijker en mensen raken écht in de problemen. En waarom is Nova hier eigenlijk zo enthousiast over, is ze wel te vertrouwen?

Het verhaal begint zich af te wisselen met getuigenverklaringen, waardoor je als lezer weet dat er iets is gebeurd wat écht niet kan. Maar wat dan? Je wordt in het verhaal gezogen en de afwisseling van het verhaal, de getuigenverklaringen, brieven en appjes van Summer aan Alana zorgen voor een speelse opmaak waarbij je alleen maar nieuwsgieriger wordt naar het einde.

Twist

Sharon weet je richting het einde van Woorden van glas nog flink te verrassen. De spanning, die langzaam wordt opgebouwd, komt tot een hoogtepunt en het is moeilijk om het boek los te laten. Door de twist op het einde ga je het verhaal toch met een andere blik lezen.

Conclusie

De combinatie van de belangrijke thema’s en de puberstruggles zorgen voor een interessant YA-boek, met een twist waardoor het boek nóg beter wordt. Een aanrader voor op scholen!

Uitgeverij: Moon Young Adult
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Woorden van glas via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.