RecensiesRomans

Yellowface – Rebecca F. Kuang

Iris324 views
Yellowface - Rebecca F. Kuang - Readalicious

Athena Liu is een bestsellerauteur, terwijl June’s debuut flopte. In Yellowface is June per toeval getuige van Athena’s dood. Wat als ze het manuscript steelt en doet alsof het van haarzelf is? De leugens stapelen zich op en June wordt in een hoek gedreven. Hoe ver zal June gaan om haar gestolen succes te beschermen?

Schrijvers

June is schrijver – niet zo succesvol weliswaar, maar ze is wel gedebuteerd. Door haar ogen leer je over het schrijverschap en de uitgeefwereld. Van het hebben van een agent tot hoe er met je wordt omgegaan – wanneer je veel of juist weinig succes hebt. Hiermee geeft Yellowface je een interessant inkijkje in het leven van een schrijver.

Maar wanneer het schrijven van een bestseller je werk is, dan hebben redacteuren, marketing en de wereld invloed op de inhoud. Kuang schrijft ook een indrukwekkende passage over hoe belangrijk schrijverschap is voor een schrijver: over het maken van indruk en wat achterlaten.

‘Ik moet een bestseller schrijven. En dan weer een bestseller. Want anders lopen de verkoopcijfers terug en lezen mensen niet langer mijn boeken en weten ze straks niet meer wie ik ben.’ Dit hardop uit te spreken maakt dat ik wil huilen. Ik had niet beseft hoe vreselijk ik dat zou vinden: onbekend te zijn, vergeten te worden. Ik haal mijn neus op. ‘En als ik doodga, zal ik niets nagelaten hebben in de wereld. Dan zal het net zijn of ik er nooit ben geweest.’

Deze passage laat zien wat de noodzaak is voor June om als schrijver door te gaan. Het schrijver-zijn is verbonden met haar identiteit.

Gestolen manuscript

Yellowface is pakkend vanaf de eerste pagina. Kuang beschrijft de jaloerse gevoelens van June zo meeslepend dat je er een beetje ongemakkelijk van wordt: het doet iets met je. June is namelijk jaloers op haar vriendin Athena, die zoveel succes heeft en daar zo weinig moeite voor lijkt te doen. Wanneer Athena in June’s bijzijn overlijdt, neemt ze haar laatste manuscript mee. Tijdens het verhaal heeft June regelmatig de kans om het recht te zetten, maar ze blijft het voor zichzelf goedpraten.

Ik kan maar met vlagen sympathie opbrengen voor June’s karakter. Wanneer het lijkt uit te komen dat ze Athena’s manuscript heeft gestolen en wordt beschuldigd, blijft June verder in de slachtofferrol kruipen. Ondanks dat ik het sneu vind hoeveel haat ze online krijgt nadat men denkt dat ze het manuscript heeft gestolen – met de online haat weet Kuang nóg een interessant topic aan te stippen – is het moeilijk om medelijden te hebben met June. Het is juist Athena die door het verhaal heen menselijker wordt en het blijkt dat haar leven helemaal niet zo perfect was. Zo wordt het steeds duidelijker hoe verblind door jaloezie June was.

Wiens verhaal is het?

Is het wel June’s verhaal om te vertellen? Om het manuscript nog beter in de markt te zetten, neemt June een nieuwe, raciaal ambigue identiteit aan: Juniper Song. Op basis daarvan wordt ze regelmatig uitgenodigd bij evenementen op basis van wie men dénkt dat ze is. June verdient aan Aziatisch trauma, maar is het wel haar plaats om dit verhaal te vertellen?

Tijdens het herschrijven is het al merkbaar dat June dit met een blik van een blanke vrouw doet. Ze maakt de blanke karakters sympathieker en introduceert een romantische verhaallijn. Kuang weet hiermee een vinger op de zere pols te leggen: het is niet de vraag of het aan June is om dit verhaal te vertellen, maar het is belangrijk om bij zulke verhalen niet vanuit één (voornamelijk blanke) blik te lezen.

Wanneer June hiermee wordt geconfronteerd, wil ze niet luisteren naar deze geluiden. Het is pas wanneer de ‘geest van Athena’ haar confronteert, dat June last begint te krijgen van gewetensnood. Maar dan is het al te laat…

Conclusie

Yellowface maakt veel los over June en haar keuzes, en is een hele scherpzinnige roman. Vanaf de eerste pagina wordt je meegesleept in June’s beleefwereld en ondanks dat ik steeds minder sympathie voor haar kan opbrengen, móet je blijven lezen. Yellowface is zo’n boek wat je niet snel meer vergeet.

Uitgeverij: The House of Books
Dit boek heb ik ontvangen via bookinfluencers.com in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Yellowface via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.