RecensiesYoung Adult

3PAK – Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong

Iris3975 views

Het is weer boekenweek voor jongeren: van 21 tot en met 30 september 2018. Niet alleen een flinke mijlpaal voor de YA-markt, maar ook hét moment om een boekenweekgeschenk uit te geven. Dit geschenk bestaat uit drie korte verhalen van de auteurs Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong.

Boekenweek voor Jongeren

Dit initiatief wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en De Schrijverscentrale. Bij de start van de Boekenweek voor Jongeren werden ook de winnaars bekendgemaakt van Beste Boek voor Jongeren: Wij zeggen hier niet halfbroer van Henk van Straten is de winnaar van het Beste Boek voor Jongeren 2018 in de categorie ‘oorspronkelijk Nederlandstalig’, en The Hate U Give van Angie Thomas in de categorie vertaald. Eerder las ik al The Hate U Give, lees mijn recensie hier.

Korte verhalen

Het 3PAK bestaat uit drie korte verhalen: ‘Jaguarman’ van Raoul de Jong, ‘De auditie (na een vet traumatische gebeurtenis)’ van Nhung Dam en ‘Een diepgrijze idylle aan de Arendstraat’ van Tim Hofman. 

Jaguarman

In ‘Jaguarman’ ga je mee op safari naar Suriname, waar Raoul de ’tigri’ (jaguar) in het wild wil zien. Het is een avonturenverhaal, maar een waarin de protagonist niet alles geweldig en avontuurlijk vindt, maar ook last heeft van de muggen en andere ongemakken van de jungle. Zelf zei Raoul het volgende over het verhaal:

Ik hou van avonturenverhalen, van verhalen waardoor je begrijpt wat je allemaal kunt doen als mens. En ik dacht aan wat ik de jongeren wilde vertellen: wees eigenwijs, geloof niet alles wat je verteld wordt, ga op onderzoek, droom. Ga naar buiten, maak gebruik van wat je hebt gekregen: vrijheid, een leven, een planeet. In dit verhaal kon ik dat allemaal kwijt, zonder dat het belerend werd.’

Bron: Interview Boekenkrant 
De auditie

‘De auditie (na een vet traumatische gebeurtenis)’ is van een heel ander kaliber. De hoofdpersoon Nine wil actrice worden en gaat auditie doen. Ze heeft tijd om te wachten, en door de auditie heen kom je te weten wat de vet traumatische gebeurtenis is. Ondanks de traumatische gebeurtenis, is het verhaal met humor verteld.  Geleidelijk bouwt Dam naar de climax toe, en tussendoor legt ze allerlei elementen van het leven van Nine bloot, waardoor je in een korte tijd het personage leert kennen. 

Een diepgrijze idylle aan de arendstraat 

Tim Hofman schreef eerder een dichtbundel, Gedichten van de broer van Roos. Dit korte verhaal is zijn prozadebuut. In ‘Een diepgrijze idylle aan de arendstraat’ komen meerdere karakters aan het woord, waardoor langzaam de waarheid aan het licht komt. Je hebt geen idee waar het verhaal heen gaat en je wordt van links naar rechts geslingerd, tot duidelijk wordt wat er écht aan de hand is. Erg knappe ontknoping!

Conclusie

De drie verhalen in het 3PAK zijn zo opgebouwd dat je vrij rustig begint en de verhalen steeds gelaagder lijken te zijn. Tot en met 30 september is 3PAK gratis af te halen in boekhandels, openbare bibliotheken en scholen door jongeren uit de bovenbouw van het middelbaar onderwijs. Misschien kun je dit met een korrel zout nemen, ik kreeg ‘m namelijk (na lief vragen) ook mee bij mijn aankopen in de boekhandel.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter